Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a anunțat, marți, că a depus o nouă plângere pentru desființarea hotărârii Comisie de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca prin care s-a constatat că teza sa de doctorat e „profund viciată”. Numai că profesorul Dacian Dragoș, președintele Comisiei, nu vede care ar putea fi obiectul acestei plângeri dat fiind că, susține el, Bode deja a încercat la Tribunalul Sălaj să obțină suspendarea acestei hotărâri, iar instanța nu a fost de acord.
Profesorul a respins apoi acuzația ministrului că specialiștii UBB s-au antepronunțat până ca instanța să dea un verdict: „Noi ne-am pronunțat exact cum ne-am propus de la început, ăsta era calendarul analizei noastre. (…) Incidentul cu instanța a apărut ulterior”.
Dacian Dragoș a mai susținut că verdictul Comisiei de etică a UBB în cazul tezei de doctorat a lui Bode e mai mult o decizie morală, căci legea nu le permite să dea și sancțiuni.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Amintim că, după ce Tribunalul Sălaj a respins solicitarea lui Bode, acesta a transmis a formulat o nouă plângere împotriva deciziei UBB „în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie”.
Dacian Dragoș, însă, nu vede care ar putea fi obiectul acestei noi plângeri.
„Mă gândesc că (Bode – n.r.) vrea să retragem hotărârea, dar nu am înțeles exact care e obiectul acestei proceduri prealabile, câtă vreme acțiunea de la Tribunalul Sălaj a fost precizată cu o zi înainte de judecată, spunând că nu mai cere suspendarea doar a procedurii și a hotărârii de autosesizare, ci și a oricăror acte au fost adoptate în procedură.
Deci cumva s-a încercat și suspendarea hotărârii finale adoptate de noi. Iar instanța a spus că se respinge pe fond, deci nu știu ce ar mai putea să ceară. Mi se pare că au închis cazul din acest punct de vedere”, a declarat președintele Comisie de etică a UBB.
În opinia sa, faptul că instanța a respins solicitarea lui Bode ca fiind „nefondată”, nu „rămasă fără obiect”, arată că „au luat în considerare și hotărârea finală, deci nu mai era lipsită de obiect acțiunea, ci au luat în considerare și precizarea avocaților dlui Bode, care spuneau să se analizeze de către instanță și hotărârea, adică ce s-a emis în acea procedură, pe baza autosesizării”
„Dacă s-a respins pe fond, înseamnă că s-au uitat și la hotărârea care a fost depusă în instanță, deci instanța a avut-o în față”, a mai spus Dacian Dragoș.
Profesorul a răspuns și acuzațiilor lansate de Bode, potrivit cărora „Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict”, iar decizia acesteia e „netemeinică, ilegală și abuzivă”.
„Noi considerăm că procedura noastră e legală. Nu aveam cum să ne antepronunță, noi ne-am pronunțat exact cum ne-am propus de la început, ăsta era calendarul analizei noastre. Deci nu aveam cum să ne antepronunță. Incidentul cu instanța a apărut ulterior. Noi ne-am continuat activitatea.
Sigur că instanța un pic a intrat și pe fondul litigiului, că asta înseamnă să judeci o cerere de suspendare, adică să vezi puțin dacă e posibilitatea să se producă daune ireparabile prin actul respectiv și dacă există această posibilitate, se suspendă actul atacat. Sacă nu, iar instanța a constatat că nu ar fi o pagubă iminentă, atunci se respinge cererea de suspendare”, a mai declarat Dacian Dragoș.
Cât despre afirmația lui Bode că teza sa de doctorat e judecată pornind de la norme de citare care nu existau la data susținerii lucrării, profesorul a spus: „Noi am dat în hotărâre câteva exemple de standard de de citare, am dat link-urile actuale, dar standarele de citare erau la fel și în 2018, nu s-au modificat substanțial”.
Profesorul a mai spus că verdictul UBB în cazul lucrării de doctorat a ministrului e „o decizie mai mult morală, că atât ne permite legea acum. Posibilitatea de a da decizii morale și a analiza teze de doctorat sau lucrări științifice susținute la UBB n-o să ne-o poată lua nimeni”.
Despre reproșurile pe care UBB și le-ar putea face, dat fiind că, totuși, Bode și-a luat doctoratul chiar la această universitate, profesorul Dacian Dragoș a afirmat: „Ca-n orice pădure, sunt uscături. Există probleme care, dacă sunt identificate, noi încercăm să le rezolvăm cu profesionalism. Dar teza dlui Bode nu e repezentativă nici pentru școala doctorală respectivă darămite pentru UBB. Astfel de lucruri se mai pot întâmpla, ideea e să le abordăm cu integritate și transparență și să încercăm să le rezolvăm și pe viitor sigur nu se vor mai întâmpla astfel de incidente la fel de ușor cum s-au întâmplat în trecut”.