Președintele, întrevederi cu membrii Guvernului: După o discuție cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, Klaus Iohannis se întâlnește cu vicepremierul Dan Barna și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă

Președintele, întrevederi cu membrii Guvernului: După o discuție cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, Klaus Iohannis se întâlnește cu vicepremierul Dan Barna și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, are programate două întrevederi cu membri ai Guvernului, joi, la Palatul Cotroceni. Dacă începând cu ora 15 șeful statului va discuta cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, de la ora 16 se întâlnește cu vicepremierul Dan Barna și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele Klaus Iohannis, întâlnire joila Cotroceni cu membri ai Guvernului. După discuția cu Bogdan Gheorghiu, va avea o întrevedere cu Dan Barna și Cătălin Drulă

Este probabil ca a doua întâlnire, cea de la ora 16 cu Dan Barna și Cătălin Drulă, să vizeze bugetul de pentru anul 2021, în contextul în care șeful statului a avut mai multe discuții cu miniștrii Guvernului Cîțu pe acest subiect. Premierul preciza ieri că proiectul ar putea fi prezentat în Parlament săptămâna viitoare, însă spunea totodată că procesul de construcție durează deoarece membrii cabinetului încearcăsă elimine măsuri care au avut „un efect devastator pentru finanțele publice”.

„Aș vrea să vorbesc puțin despre buget, pentru că știu că sunt discuții în spațiul public. Țintele rămân aceleași. Megem spre un deficit de 7%. Sper să ajungem la 7%, 7,1%, dar în jurul acestei cifre mergem. Aș vrea să spun de ce trebuie să facem această muncă și pare că durează mai mult, deși obiectivul este acela de a veni în săptămâna viitoare, sper. Pentru că în acest moment, reversăm sau întoarcem – sau ne întoarcem la reforme care au fost amânate de 30 ani, sau măsuri care au avut un efect devastator, distrugător pentru finanțele publice în ultimii anitrebuie modificate pentru a crea o sustenabilitate a finanțelor publice în anii următori”, a declarat premierul,la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Potrivit premierului,Guvernul va introduce în premieră bugetarea multianuală, care va fi în efect cel mai probabil din 2024, dar care începe practic cu bugetul din acest an, în construcția căruiase ține cont și de strategia pentru 2022.

„Este important pentru noi prin acest buget să menținem încrederea pe care am construit-o și pe care am câștigat-o anul trecut, încredere față de Comisia Europeană, față de investitorii străini, față de agențiile de rating. De aceea, este un buget foarte important. Este un buget care, în același timp, trebuie să susțină relansarea economiei. Este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare, 2021-2024. Mai mult, analiza pe acest buget este puțin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom introduce în România – cred că din 2023 – bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget și mă uit și la bugetul din 2021, și la bugetul din 2022, și vă spun că aceasta este discuția în Comisia Europeană. Vorbim pe cele două bugete. Pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022. Deci este puțin mai laborioasă această muncă, dar în premieră introducem această bugetare multianuală, care va fi în efect, cred eu, din 2024”, a adăugat prim-ministrul.