Președintele Iohannis despre Regele Mihai: 23 august marchează un act de mare curaj istoric și ne arată diferența pe care o poate face un singur om în fața urii promovate de regimuri totalitariste

Președintele Iohannis despre Regele Mihai: 23 august marchează un act de mare curaj istoric și ne arată diferența pe care o poate face un singur om în fața urii promovate de regimuri totalitariste
Sursa Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care elogiază decizia luată de Regele Mihai I la 23 august 1944, când România a întors armele împotriva regimului nazist cu care fusese aliată până atunci.

Șeful statului precizează că ziua de 23 august marchează „un act de mare curaj istoric și ne arată diferența pe care o poate face un singur om în fața urii promovate de regimuri totalitariste”.

Klaus Iohannis spune că Regele Mihai I a înțeles datoria pe care o avea în fața poporului și a țării sale și a acționat cu responsabilitate și demnitate, schimbând astfel cursul nefast al evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial și salvând România de la un iminent dezastru.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis

Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului reprezintă un prilej de amintire și omagiere a memoriei victimelor regimurilor totalitare instaurate pe continentul european și a sacrificiilor tuturor celor care nu au renunțat să lupte împotriva acestora, pentru democrație și libertate.

În urmă cu 85 de ani, pe 23 august 1939, era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate  pentru interesele unor regimuri criminale.

Politicile naziste și sovietice au condus la Holocaust și genocid, la deportări, la despărțirea familiilor, la foamete și numeroase abuzuri. Aceste orori au lăsat cicatrici și traume care au afectat generații întregi, nevoite să se confrunte cu sărăcia și cu persecuțiile regimurilor totalitare.

Chiar sub amenințarea unor pedepse crunte, oamenii nu au putut fi reduși la tăcere și au găsit puterea de a trece de cenzura vremurilor, iar exemplul celor care au rezistat în fața opresorilor rămâne înscris în istorie ca dovadă de tărie de caracter și hotărâre.

Ziua de 23 august marchează, totodată, un act de mare curaj istoric și ne arată diferența pe care o poate face un singur om în fața urii promovate de regimuri totalitariste. Astăzi se împlinesc 80 de ani de la decizia crucială a Regelui Mihai I, care a înțeles datoria pe care o avea în fața poporului și a țării sale și a acționat cu responsabilitate și demnitate, schimbând astfel cursul nefast al evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial și salvând România de la un iminent dezastru.

În prezent, Europa este un loc mai sigur, iar România a devenit un pilon în asigurarea stabilității și a securității regionale. Țara noastră contribuie activ la apărarea valorilor și a principiilor democratice și reprezintă un model în ceea ce privește promovarea ordinii mondiale bazate pe reguli și pe respectarea dreptului internațional.

În același timp însă, vedem cum astăzi, sub diferite forme, populismul și discursul instigator la ură își fac din nou simțită prezența și tocmai de aceea este necesară vigilența întregii societăți, pentru a nu ne expune riscului ca toate aceste valori la care România a aderat să fie duse în derizoriu.

În acest sens, este imperativ să ne opunem oricăror derapaje la adresa statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale și să fim conștienți de pericolul reprezentat de ascensiunea forțelor extremiste care amenință democrația.

Inacțiunea a facilitat, de-a lungul timpului, propagarea răului, a discriminării și a intoleranței. Astăzi ne reînnoim angajamentul de a reacționa atunci când valorile democratice sunt periclitate.

Apărarea și promovarea adevărului istoric constituie o datorie de onoare față de victimele totalitarismelor, precum și față de generațiile tinere, care trebuie să cunoască trecutul tragic și să se dezvolte și să prospere într-o lume pașnică și unită.

Avem, fiecare dintre noi, puterea de a răspunde și de a acționa atunci când valorile și principiile esențiale sunt puse în pericol, precum și responsabilitatea de a-i susține pe cei care luptă pentru păstrarea libertății și a democrației.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declarație din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:33 - Mircea Lucescu se operează tot în Ucraina, la Kiev
12:12 - Adrian Veștea: Nicolae Ciucă va câștiga Președinția. Este normal, pentru a avea în continuare un parcurs democratic și echilibrat, să avem o persoană care pune interesele țării înaintea altor interese (VIDEO)
12:00 - Niciun avion nu aterizează sau decolează pe aeroportul Charleroi din Belgia, din cauza unei greve a angajaților care reclamă volumul de muncă prea mare
11:53 - Adrian Veștea: 98,4% dintre unitățile administrative din România beneficiază de Programul Anghel Saligny. Se adresează tuturor comunităților, indiferent de culoarea lor politică (VIDEO)
11:27 - Statuia reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii a produs hohote de râs și indignare, după ce un critic a spus că seamănă mai mult cu doamna Doubtfire, personajul lui Robin Williams (FOTO în interiorul textului)
11:24 - Radu Oprea, despre tensiunile cu PNL pe tema pensiilor militare: De ce n-a făcut nimic Nicolae Ciucă atâta timp cât a fost premier? (VIDEO)
11:05 - Nicușor Dan l-a invitat pe Marcel Ciolacu „la unul din zecile de mari șantiere ilegale din București”: „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituțiilor în materie de urbanism și apoi să ne mirăm că e trafic”
10:52 - Jon Bon Jovi a salvat o femeie care dădea se arunce de pe un pod din Nashville
10:33 - Protest al nevăzătorilor împotriva legii pensiilor, pe 19 septembrie. Florentin Rădulescu: Lucrurile nu se mișcă în ritmul în care ne dorim. Vom veni la București în număr mare (VIDEO)
10:32 - Consumismul și criza climatică amenință un viitor echitabil pentru umanitate, spune un raport