Președintele Klaus Iohannis, despre Holocaustul împotriva romilor: “A fost un act de ucidere deliberată și sistematică”

Președintele Klaus Iohannis, despre Holocaustul împotriva romilor: “A fost un act de ucidere deliberată și sistematică”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, marți, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. “Aproape jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi au fost uciși în timpul ocupației naziste din Europa. În România, 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, la ordinul dictatorului român și aliatului naziștilor, Ion Antonescu.

Aproximativ 11.000 de romi și-au pierdut viața. O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulți dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată și sistematică. Discriminați, umiliți, privați de drepturile lor, excluși din societate și, în cele din urmă, închiși și uciși, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuție și încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat și români”, a declarat președintele României.

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis azi un mesaj în memoria tuturor victimelor Holocaustului împotriva romilor: “În urmă cu 78 de ani, pe 2 august 1944, în camerele de gazare de la Auschwitz, regimul nazist se năpustea, barbar, asupra câtorva mii de etnici romă și șinți. În același timp, ne amintim, cu profund respect și compasiune, de drama celor 25.000 de romi din România, care, din ordinul regimului Antonescu, cu opt decenii în urmă, au început să fie deportați în Transnistria, frigul, foamea și bolile fiind fatale pentru 11.000 dintre aceștia”.

La București, Agenția Națională pentru Romi a organizat marți, 2 august, o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, la Memorialul Victimelor Holocaustului din Capitală. La ceremonie au participat reprezentanți ai Președinției, ai Guvernului, ai ambasadelor la București și ale principalelor organizații ale romilor.
Președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a transmis următorul mesaj: “Este importantă prezervarea memoriei victimelor rome și evreiești ale Holocaustului pentru ca acele atrocități să nu se mai repete. O societate mai informată, mai conștientizată și mai educată, în ultimă instanță, este o societate deschisă către pluralism, către toleranță și acceptarea diversității.”
La ceremonie au participat și deputatul Catalin Manea, reprezentantul romilor in Parlament, sub-secretatul de stat Bogdan Paraschiv, de la Ministerul Familiei, și reprezentanții Organizației de Tineret a Partidei Romilor Pro-Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:51 - Nepotul lui Gheorghe Turda s-a căsătorit. Marele eveniment s-a petrecut în Maramureș și a avut peste 700 de invitați
21:48 - Nadia Comăneci, dezvăluiri neașteptate despre David Popovici: „Aștept să ne revedem curând”
21:37 - Polițiștii de penitenciare îi cer premierului Ciucă să-și demită consilierii / Bogdan Ghelbere, Ciprian Hojda și Iulian Chifu, complet nepregătiți în discuția cu sindicaliștii care au protestat la Guvern
21:08 - Herson: Atac fulgerător realizat de ucraineni. Forțele armate au reușit să distrugă o bază militară rusă
21:08 - Românii amendaţi în pandemie pentru că nu au completat formularul PLF pot cere restituirea banilor. Ce au de făcut
20:52 - Marius Pașcan: „Liderii Ungariei sunt și europeni, și cu rușii pentru resurse. Se fac că nu văd războiul dacă interesul o cere” / Prim-vicepreședintele PMP a condamnat reacția UDMR la discursul „absolut rasist” al lui Viktor Orban (VIDEO)
20:40 - Cătălin Botezatu, pentru prima oară în Vama Veche! Cu ce impresii a rămas vedeta: „Parcă nu ești în Romania”
20:32 - Mihai Bendeac a devenit tată? Dezvăluiri surprinzătoare: „Mi-a dat o fotografie, o ecografie și cu mâna ei cu perfuzia”
20:09 - Ucraina amenință că va distruge „podul lui Putin”, care leagă Crimeea de Rusia / Podul e intens folosit de rușii din peninsulă care fug din calea războiului. Aproape 40.000 de mașini l-au traversat într-o singură zi
19:59 - „Gunoi” în valoare de 120.000 de mii de euro! Un pensionar din Germania a făcut o descoperire uluitoare