Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu șeful Pentagonului. Lloyd Austin: SUA, hotărâtă să își mențină angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și să consolideze relația bilaterală cu România (FOTO)

Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu șeful Pentagonului. Lloyd Austin: SUA, hotărâtă să își mențină angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și să consolideze relația bilaterală cu România (FOTO)
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri la Cotroceni pe Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, care „a subliniat hotărârea SUA de a-și menține angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și de a consolida relațiile bilaterale cu România”, conform comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.

Președintele României, Klaus Iohannis, întâlnire cu șeful Pentagonului SUA, Lloyd Austin

În cadrul întrevederii de la Cotroceni, cei doi oficiali au vorbit despre stadiul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, precum și despre perspectivele sale de dezvoltare, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.

llyod austin klaus iohannis pentagon sua presedintia romaniei 3
Foto: Administrația Prezidențială

„Președintele României a apreciat evoluția și rezultatele remarcabile ale cooperării bilaterale dintre țara noastră și SUA și a reiterat importanța pe care țara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât și la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic și energetic. Președintele Klaus Iohannis a evocat dialogul substanțial pe care l-a avut cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2021, precum și importanța participării liderului de la Casa Albă la Summitul Formatului B9, găzduit de Președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, în luna mai 2021”, a precizat Administrația Prezidențială.

llyod austin klaus iohannis pentagon sua presedintia romaniei 2
Foto: Administrația Prezidențială

Șeful statului român a salutat nivelul excelent al cooperării existente la nivelul forțelor armate române și americane, nivel confirmat în cadrul exercițiilor, misiunilor și operațiilor. Klaus Iohannis a încurajat dezvoltarea pe mai departe a proiectelor comune în context bilateral și aliat, pentru întărirea securității regionale și, implicit, a celei euroatlantice.

llyod austin klaus iohannis pentagon sua presedintia romaniei 4
Foto: Administrația Prezidențială

„Totodată, Președintele României a oferit asigurări că țara noastră va continua să fie un partener strategic și un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică și militară a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre. Referindu-se la contextul global de securitate, Președintele Klaus Iohannis a evocat caracterul esențial al unei relații transatlantice solide pentru gestionarea provocărilor comune de securitate. În context, Președintele României a punctat impactul evoluțiilor recente din domeniul energetic la nivelul Uniunii Europene, evidențiind eforturile României în direcția diversificării surselor de energie, precum energia nucleară, și a sporirii independenței energetice a țării noastre”, mai menționează Administrația Prezidențială.

llyod austin klaus iohannis pentagon sua presedintia romaniei 5
Foto: Administrația Prezidențială

Șeful Pentagonului a apreciat consistența Parteneriatului Strategic cu România și a subliniat interesul sporit al SUA de a continua dezvoltarea și diversificarea excelentelor relații de cooperare cu țara noastră.

„Oficialul american a transmis recunoștința SUA față de contribuția majoră a României în cadrul NATO, punctând importanța cooperării dintre forțele armate române și americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operații din Afganistan, pentru construcția și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. De asemenea, Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin, a subliniat hotărârea SUA de a-și menține angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și de a consolida relațiile bilaterale cu România”, a conchis Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe