Președintele Klaus Iohannis va participa, joi, la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, care se va desfășura sub formă de videoconferință și care va avea în vedere trei teme principale, reafirmarea importanței strategice a proiectului și a valorilor sale fundamentale, realizările și obiectivele pe termen lung ale inițiativei, precum și cooperarea și solidaritatea în contextul pandemiei de COVID-19, anunță Administrația Prezidențială.
În cadrul dezbaterilor, arată comunicatul Administrației Prezidențiale, „Președintele României va pleda pentru o politică fermă continuă de angajament a Uniunii Europene în Vecinătatea sa Estică, care poate deveni, prin progrese ale statelor partenere în domeniul reformelor asumate, un spațiu stabil, predictibil și prosper, compatibil cu valorile și principiile europene”.
Reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, la care vor participașefi de statși de guvern din cele 27 de state membre ale UE, dar șidin cele șase țări partenere din regiune – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, va fi prezidată de Charles Michel, președintele Consiliului European, care va reprezenta blocul comunitar, alături de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Josep Borell, șeful diplomației europene.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa joi, 18 iunie a.c., la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, desfășurată în format videoconferință.
Reuniunea va fi prezidată de către Președintele Consiliului European, Charles Michel, care va reprezenta Uniunea Europeană alături de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
La reuniune vor participa șefi de statși de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și din cele șase state partenere din regiune – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
În cadrul dezbaterilor ocazionate de reuniune, urmează a fi abordate trei teme principale care vizeazăcooperarea și solidaritatea în contextul pandemiei de COVID-19, reafirmarea importanței strategice a Parteneriatului Estic și a valorilor sale fundamentale, respectiv realizările și obiectivele pe termen lung post-2020 ale acestei inițiative.
În cadrul dezbaterilor, Președintele României va pleda pentru o politică fermă continuă de angajament a Uniunii Europene în Vecinătatea sa Estică, care poate deveni, prin progrese ale statelor partenere în domeniul reformelor asumate, un spațiu stabil, predictibil și prosper, compatibil cu valorile și principiile europene.
De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va evidenția sprijinul consistent acordat de către România pentru Republica Moldova și Ucraina în vederea combaterii efectelor pandemiei COVID-19, în valoare de peste 3,5 milioane de euro, respectiv de aproximativ 1,75 milioane de euro, precum și trimiterea de personal medical.
Parteneriatul Estic are drept obiectiv consolidareaasocierii politiceși aintegrării economicea șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud, fiind în esență un acord de asociere între UE șiArmenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Republica Moldova.
Deși liderii UE au insistat că Parteneriatul Estic nu este îndreptat împotriva Rusiei, ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin, acuza blocul comunitar, în februarie 2020,că pune constant statele membre „în fața unor alegeri dificile”, în special prin acest proiect politic.
„Prin acţiunile sale practice, în special în cadrul Parteneriatului Estic, pune constant statele în faţa unor alegeri foarte dificile: fie sunt cu UE, fie cu Rusia”, declara diplomatul, potrivit News.ro.
El susținea că„sub conducerea americană, şi NATO, în ansamblu, contribuie la exacerbarea acestei tendinţe alarmante”.