Ministrul Daniel David va prezenta „Raportul de diagnostic al educaţiei şi cercetării din România. Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu”. Documentul, ce va fi detaliat într-o conferință de presă, a primit numele „Rapotul QX”.
Documentul intitulat „Raportul de diagnostic al educaţiei şi cercetării din România. Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu” sau Rapotul QX reprezintă, conform Ministerului Educației, un pas decisiv în direcţia reformării sistemului de educație și cercetare. Ministrul Educației îl va prezenta în cadrul unui eveniment public, programat pentru ora 15.00.
După prezentarea rapotului, în cursul acestei săptămâni, va urma o dezbatere despre viziune şi strategie în implementarea reformelor propuse. La dezbatere sunt așteptați să participe specialişti şi reprezentanţi ai sistemului educaţional şi de cercetare.
Potrivit Ministerului Educației, „Raportul QX” va fi coordonat cu „Raportul de ţară” (Education & Skills) al OCDE, care va fi făcut public pe 27 mai, în Aula Academiei Române.
Aceste demersuri reprezintă, apreciază reprezentanții ministerului, „paşi decisivi şi necesari” în direcţia unor reforme fundamentate ştiinţific, în educaţie şi cercetare. Cele două documente reprezintă o platformă „riguroasă” pentru politici publice coerente şi bine ancorate în realitate.
„Angajamentul meu iniţial a fost complicat de apariţia unei crize economico-financiare, suprapusă peste cea politică, astfel încât reformele asumate pe termen scurt au fost constrânse şi economico-financiar. Raportul QX are o parte de diagnostic, care se bazează pe date, unde nu mă aştept la puncte de vedere foarte diferite între cei care se pricep şi analizează serios domeniile educaţiei şi cercetării”, spunea ministrul Daniel David, săptămâna trecută, potrivit unui comunicat de presă.
Raportul QX propune și o serie de reforme, a precizat ministrul, „unele ghidate de date”, altele de bune practici europene/internaţionale, iar altele reprezentând analize reflexive. Daniel David susţine că reformele propuse nu sunt „ghidate ideologic”, astfel că pot constitui arhitectura stabilă a sistemelor româneşti de educaţie şi cercetare pe termen lung. El a precizat că aceste reforme vor putea fi „colorate” în ideologii de stânga/centru/dreapta, în funcţie în programele de guvernare.
„Raportul se numeşte «QX» pentru că ţinteşte să propună un sistem de educaţie-cercetare, prin care, prin problematizări adecvate (Questions), ţara să poată să confrunte necunoscutele (X) viitorului”, a explicat Daniel David.