Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că la nivelul social-democraților s-a format o echipă care vaprezenta un proiect cu propuneri de modificare a Constituției. Una dintre inițiative ar putea viza declanșarea de alegeri anticipate la destrămarea unei coaliții guvernamentale.
Întrebat marți, la DC News, dacă se așteaptă ca PSD să rămână în opoziție până în 2024, când va avea loc o nouă rundă de alegeri parlamentare, Marcel Ciolacu a răspuns: „Aici este o altă temă, de modificare a Constituției. De exemplu, în Italia, se creează o majoritate după alegeri, cum este normal, cum s-a creat și în România. Dacă pe parcursul celor patru ani de mandat o formațiune iese din respectiva majoritate, se fac alegeri anticipate. (…) Ai rezultatul alegerilor? S-a horătârt o majoritate sau un guvern minoritar susținut de o anumită majoritate? Așa mergi toți cei patru ani. Nu faci tu modificări în timpul jocului. Faci modificări – în momentul acela faci alegeri anticipate”.
Întrebat când intenționează PSD să propună modificarea Constituției în acest sens, Marcel Ciolacu a explicat: „Nu e singura modificare. Avem o echipă întreagă, e și Titus Corlățean, sunt foarte mulți colegi, e și Robert Cazanciuc. Sunt șase sau șapte colegi care vor veni cu un proiect de propuneri de modificare a Constituției. Am cooptat și profesori. Lăsați surprizele să meargă în continuare. Vom face dezbateri publice, fiindcă vorbim totuși de modificarea Constituției. Știm foarte bine că în România e foarte greu să faci alegeri anticipate datorită Constituției. Cred că democratic este să fie și alegeri anticipate. Mi se pare singura țară europeană care nu a avut alegeri anticipate în 30 de ani. Dintre Polonia, Ungaria, Bulgaria, toți au avut”.
Referitor la cine poate convoca un referendum pentru modificarea Constituției, Marcel Ciolacu a precizat: „Parlamentul, cu majoritate de voturi. Poate găsim anumite lucruri comune pentru a modifica Constituția, trebuie două treimi. Noi suntem dispuși să discutăm modificările. Constituția e depășită, știm foarte bine acest lucru și n-o spun eu neapărat, nu sunt tocmai de specialitate sau pe domeniu, dar sunt niște lucruri evidente. Constituția este depășită și trebuie modificată”.
Întrebat de ce crede că PNL și USR ar vota pentru convocarea unui referendum pe o astfel de temă, președintele PSD a adăugat: „Eu cred că este evident pentru toată lumea, Constituția României, în acest moment, trebuie modificată. Trebuie mai multe modificări, vor reieși și din dezbateri, și din experiența celor 30 de ani. Totuși, e o democrație tânără în România. Sunt lucruri care trebuie modificate. Aici intervine rostul Președintelui. Președintele trebuie să fie mediator, Președintele trebuie să sesizeze acest lucru de la societatea românească, Constituția are anumite aspecte care ar trebuie supuse atenției și modificării, și el trebuie să un factor de echilibru”.