PSD, sesizare la CCR. Sorin Grindeanu: „Considerăm că modalitatea prin care Renate Weber a fost înlocuită din funcţie este neconstituţională”

PSD, sesizare la CCR. Sorin Grindeanu: „Considerăm că modalitatea prin care Renate Weber a fost înlocuită din funcţie este neconstituţională
Foto: Inquam Photos / George Călin

Sorin Grindeanu a anunțat depunerea în Parlament a moțiunii împotriva Guvernului Cîțu. De asemenea, fostul premier a contestat și modul în care a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului Renate Weber.

„Astăzi s-au făcut înscrierile (pentru candidatura la Avocatul Poporului – n.r.). Din câte ştiu, există probleme majore inclusiv în coaliţie. Noi am făcut sesizare la Curtea Constituţională. Noi considerăm că modalitatea prin care Renate Weber a fost înlocuită din funcţie este neconstituţională.

Din ceea ce cunosc, săptămâna viitoare e termen, sau în 10 zile e termen, de soluţionare a acestei contestaţii. Credem că aceştia sunt paşii normali, aşteptăm soluţionarea. Suntem convinşi, la fel cum au încălcat legea la nominalizările la TVR şi Radio, în acelaşi mod au făcut şi la Avocatul Poporului”, a declarat Sorin Grindeanu.

Cine ar putea fi noul Avocat al Poporului, în locul lui Renate Weber

Marți, Ludovic Orban a declarat că în cadrul coaliției s-a hotărât demararea procedurii de numire a Avocatului Poporului, iar votul din Parlament se va da, cel mai probabil, lunea viitoare.

Fabian Guyla este singurul candidat pentru conducerea instituțieiAvocatului Poporului, din partea coaliției de guvernare.

„Mâine va fi audierea candidatului la funcţia de Avocat al Poporului în Comisiile juridice reunite şi votul în plen se va da săptămâna viitoare la o altă şedinţă a plenului reunit. CNA la fel, săptămâna viitoare se va vota dacă mâine CNA îşi va alege preşedintele. (…) Este candidatul coaliţiei (Fabian Gyula) şi va avea majoritate în momentul în care se va vota. Luni va fi o şedinţă şi se va vota. Există o decizie în coaliţie legat de Radio, de CNA, de toate instituţiile. Nu le amestecăm”, a declarat Kelemen Hunor, după ședința de marți seară a coaliției, potrivit Agerpres.

Președintele UDMR susține că USR nu a dorit această funcție la negocierile din coaliție: „Vreţi voi Avocatul Poporului? Luaţi-l! Nu au vrut. Mai mult nu pot să vă spun”.