Radu Oprea: Liberalizarea pieței energiei fără a crea toate mecanismele necesare și închiderea capacităților de producție, două greșeli care au condus la creșterea facturilor (VIDEO)

Radu Oprea: Liberalizarea pieței energiei fără a crea toate mecanismele necesare și închiderea capacităților de producție, două greșeli care au condus la creșterea facturilor (VIDEO)
Captură Video - B1 TV

Liberalizarea pieței energiei fără a crea toate mecanismele necesare și fără a ține cont de semnele din piață, închiderea capacităților de producție fără să ne fi obligat cineva, respectiv faptul că în România companiile de energie sunt structurate în hidro, nuclear și cărbune sunt trei greșeli care au condus la creșterea facturilor la energie, a declarat senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, miercuri, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Oprea (PSD), pe B1 TV, despre creșterea facturilor la energie

Întrebat unde s-a greșit de s-a ajuns la această situație, senatorul social-democrat a afirmat: „Dacă e să ne raportăm la început, ea se cheamă liberalizarea pieței energiei fără a crea toate mecanismele necesare și fără a avea o predicție corectă sau fără a ține cont de semnele pe care piața ni le arăta. A doua greșeală este că am închis capacități de producție fără să fim neapărat obligați de cineva, a fost o dorință a guvernanților. A treia greșeală ține de o chestiune structurală pe care o avem noi în România și care este specifică României, faptul că avem sparte companiile de energie în hidro, nuclear, în cărbune, și atunci nu mai putem avea un preț pe mix energetic astfel încât să putem avea o politică coerentă a prețurilor”.

„De abia acum, în decembrie, a fost reintrodusă posibilitatea de a avea contracte bilaterale pe termen lung, s-a speculat foarte mult pe Piața Zilei Următoare, 40% din volumele tranzacționate de energie electrică și 25% din volumele de gaz (…) și atunci în piața liberă toate companiile, inclusiv cele de stat, au mers pe prețul marginal, care este prețul cel mai mare și care era la un moment dat prețul generat de cărbune. Între timp, prețul gazului și al energiei produse pe gaz a devenit mai mare”, a adăugat Radu Oprea.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că prioritatea social-democraților este să îi ajute pe români să își plătească facturile la energie, „nu să ne temem dacă o asemenea măsură supără sau nu agențiile de rating”.

În tot aceste context, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, mai multe măsuri de sprijin pentru populație în fața efectelor creșterii prețurilor la energie.

Ultima oră
07:26 - Virgil Popescu: România este un producător de petrol. Nu cred că vom avea probleme cu aprovizionarea cu carburanţi (VIDEO)
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
00:00 - Florin Cîțu a susținut că decizia renunțării la certificatul verde COVID la locul de muncă i-a aparținut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate