Raluca Turcan: În sistemul de pensii există o bombă cu ceas – Deficitul e de 16,7 miliarde de lei / Nu vom opera modificări în privinţa stagiului minim de cotizare

Raluca Turcan: În sistemul de pensii există o bombă cu ceas - Deficitul e de 16,7 miliarde de lei / Nu vom opera modificări în privinţa stagiului minim de cotizare
Foto: Guvernul României / Facebook

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, vineri, că în sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas, deficitul fiind în prezent de 16,7 miliarde de lei. Dacă acest sistem nu va fi reformat, a mai afirmat Turcan, am putea ajunge la pensii cu o putere de cumpărare de 500 de lei. Ministrul liberal al Muncii a mai precizat că stagiul minim de cotizare va rămâne de 15 ani și că în cadrul procesului de reformare vor fi digitalizate cinci milioane de dosare de pensii și va fi modificată legislația.

Raluca Turcan, despre sistemul de pensii din România

Turcan a acuzat întâi că „în spaţiul public circulă o serie de dezinformări”, dar cert e că ei și-au asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reformarea sistemului de pensii deoarece există diferențe uriașe pensia minimă socială şi cea mai mare pensie în plată, în sistemul public.

„În sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas, pe care dacă noi nu o dezamorsăm, riscăm ca la un anumit moment puterea de cumpărare a pensiei medii în România să scadă atât de mult încât, practic, în loc de 1.500 de lei cât este acum o pensie medie, să se poată cumpăra cu o pensie medie în România echivalentul a 500 de lei”, a declarat, vineri, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a spus apoi că deficitul la bugetul de pensii este acum de 16,7 miliarde de lei. În acest context, reforma înseamnă digitalizarea a cinci milioane de dosare de pensii și implementarea unei noi legislații.

Raluca Turcan dă asigurări că stagiul minim de cotizare rămâne la fel

Minstrul liberal al Muncii a ținut apoi să nege speculațiile apărute în spațiul public potrivit cărora va fi crescut stagiul minim de cotizare.

„Nu vom opera modificări în privinţa stagiului minim de cotizare, adică de 15 ani, nu va creşte (…). De asemenea, va exista varianta pensionării anticipate, dar această pensionare anticipată trebuie acceptată aşa cum este prevăzută şi în legislaţia de astăzi. Nu creşte exponenţial numărul de ani stagiul maxim de cotizare, (…) ci vorbim de menţinerea stagiului maxim de cotizare şi posibilitatea pensionării înainte de îndeplinirea vârstei legale de pensionare, dacă mai lucrează încă opt ani. Această posibilitate este şi astăzi în Legea pensiilor”, a mai explicat Raluca Turcan.

Ultima oră
22:30 - Anda Adam s-a logodit: „Inelul e în seif, că e prea scump”. Cine e bărbatul care a cerut-o în căsătorie
22:11 - Valeriu Gheorghiță, convins că redeschiderea școlilor va duce la creșterea numărului de cazuri COVID în rândul copiilor: Proporțional, vor fi mai mulți și la ATI (VIDEO)
21:46 - Ce părere are Gică Hagi despre nunta Simonei Halep și a lui Toni Iuruc
21:45 - Valeriu Gheorghiță: La 15 octombrie am putea să depășim 17.000 de infectări pe zi, media la o săptămână. Asta înseamnă vârfuri de 20.000 de cazuri COVID pe zi (VIDEO)
21:28 - Alina Gorghiu și-a șters postarea în care condamna atacul mafiei pădurilor asupra activiștilor de mediu: „Ce se poate înțelege din asta? Gheorghe Flutur e în #echipacâștigătoare”
21:26 - Valeriu Gheorghiță: „Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare”
21:01 - Reprezentanța Comisiei Europene în România, reacție la cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, când documentau despre mafia pădurilor: Autoritățile să protejeze libertatea presei!
20:49 - Florin Cîțu răspunde contestatarilor: „Oricine spune că ar trebui să cadă acest guvern este o persoană iresponsabilă” (VIDEO)
20:39 - Florin Cîțu: PNRR a fost aprobat. Până la finalul anului va veni primul avans / Ursula von der Leyen, vizită în România pe 27 septembrie (VIDEO)
20:15 - Cristian Boureanu, implicat într-un accident în centrul Bucureștiului (FOTO)