Raluca Turcan: Unde sunt sporuri anapoda, punem degetul pe rană / Ce sporuri ar trebui eliminate, în viziunea ministrului Muncii

Raluca Turcan: Unde sunt sporuri anapoda, punem degetul pe rană / Ce sporuri ar trebui eliminate, în viziunea ministrului Muncii
Foto: Guvernul României / Facebook

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, luni, că „sporurile anapoda”, precum cel de calculator și cel de confidențialitate, trebuie eliminate. Pe de altă parte, ea nu e de acord cu „abordarea heirupistă” în care sunt scoase absolut toate sporurile, deoarece sunt și bugetari care chiar muncesc foarte mult și merită să fie plătiți în plus.

Raluca Turcan, despre eliminarea anumitor sporuri ale bugetarilor

„Eu nu am susţinut o abordare heirupistă privind tratarea sporurilor bugetarilor pentru că există categorii de bugetari care muncesc foarte mult şi merită motivaţi. Mai sunt și bugetari care lucrează în condiţii dificile şi și aceştia trebuie sprijiniţi. Unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, punem degetul pe rană şi fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a declarat ministrul Muncii, la Realitatea Plus.

Ea a precizat că „dacă există un nivel de radiaţii sau expunere la radiaţii, funcţionarii să fie recompensaţi”. Pe de altă parte, „sporul de calculator nici nu ar trebui să existe şi vom propune eliminarea, aşa cum am propune eliminarea şi pentru sporul de confidenţialitate”.

Florin Cîțu susține că ar trebui să rămână doar sporurile legate de performanță

Luni, premierul Florin Cîțu a declarat că își dorește să rămână doar sporurile legate de performanță. El s-a plâns că, în ultimii doi ani, cheltuielile cu salariile s-au dublat, dar asta nu s-a văzut în performanța angajaților de la stat.

„Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile am văzut că cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde, iar nu cred că performanța în sectorul public s-a dublat. Aș vrea, de-acum încolo, să avem o legătură directă, clară, transparentă, pentru cetățeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineață până seara să plătească taxe, să fie legătură directă cu performanța acelui sector public veniturile celor din sectorul public. Și acest lucru îl vom face anul acesta”, a declarat șeful Guvernului.

Ce spune Ludovic Orban despre „problematica sporurilor”

Tot luni, Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, a declarat că problema sporurilor pe care le primesc bugetarii va fi abordată în proiectul de lege ce urmează să îmbunătățească Legea salarizării publice.

„Problematica sporurilor e o problemă complexă care va fi abordată în proiectul de lege de îmbunătățire a Legii salarizării în sectorul public. Dacă vom propune amendamente în dezbaterea privind proiectul de buget, o vom face de comun acord în cadrul coalițiii după ce vom lua o decizie și vom anunța acest lucru”, a spus Orban.