Renate Weber, Avocatul Poporului, cere Parlamentului să-i revoce adjunctul, pe care-l acuză de sfidare / Daniel Iovănescu a ajuns în funcție fiind propus chiar de Weber

Renate Weber, Avocatul Poporului, cere Parlamentului să-i revoce adjunctul, pe care-l acuză de sfidare / Daniel Iovănescu a ajuns în funcție fiind propus chiar de Weber
Sursa Foto: Inquam Photos / George Călin

Avocatul Poporului, Renate Weber, a cerut Parlamentului să-l revoce din funcţie pe Daniel Iovănescu, adjunctul său, pe care-l acuză de sfidare. Solicitarea a fost analizată, joi, de Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului și urmează să fie analizată și de Comisiile juridice. Iovănescu a fost numit în funcție în octombrie 2022, chiar la solicitarea Renatei Weber.

Renate Weber cere Parlamentului să-l revoce pe adjunctul ei

Potrivit solicitării, „aproape în fiecare zi, lucrările pe care Daniel Iovănescu le prezintă sunt retrimise cu rezoluţii ale Avocatului Poporului privind corectarea acestora, în aşa fel încât să respecte legea”.

„Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului şi acesta, cu consecinţa apariţiei unor disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei. (…) Din păcate, de la data numirii sale în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct: încălcarea cadrului legal de organizare şi funcţionare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanenţă autoritatea Avocatului Poporului şi vulnerabilizând activitatea instituţiei”, se mai arată în scrisoarea înaintată de Renate Weber Parlamentului și citată de Agerpres.

Daniel Iovănescu este acuzat și de „nerespectarea şi sfidarea exclusivităţii decizionale a Avocatului Poporului”, dar şi de „subrogarea, cu încălcarea legii, în atribuţiile exclusive ale Avocatului Poporului”.

Daniel Iovănescu a fost numit în funcție chiar la solicitarea Renatei Weber

Iovănescu e adjunct al Avocatului Poporului în domeniul prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, numit în funcţie la 26 octombrie 2022, cu un mandat de 5 ani.

Potrivit G4Media, el a fost numit la solicitarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Iovănescu a lucrat cu Weber și la Parlamentul European.

„Lucrez cu doamna Renate Weber de mai bine de 8 ani, am lucrat în calitate de consilier afaceri europene şi apoi şef de cabinet la cabinetul de eurodeputat al doamnei. De trei ani sunt şeful de cabinet de la Avocatul Poporului”, susținea, la vremea respectivă, Daniel Iovănescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe