"Risc iminent de rupere a coaliției". Cum se fac jocurile de culise în plin scandal Tudose-Dragnea

"Risc iminent de rupere a coaliției". Cum se fac jocurile de culise în plin scandal Tudose-Dragnea
Foto: Inquam Photos / George Calin

Deși inițial a părut că face pasul înapoi în plină criză internă în PSD, asistând tăcut chiar de lângă Mihai Tudose în timp ce premierul anunța marți presei că remaniarea guvernamentală va fi definitivată până jos în urma Comitetelui Executiv al partidului, Liviu Dragnea nu renunță la luptă iar în interior, departe de ochii publicului, se dau bătălii grele.

O dovadă a acestor lupte reprezintă și felul în care tratează subiectul Antena 3, postul cel mai apropriat de coaliția guvernamentală. După ce luni a găzduit interviul în care Tudose își anunța lupta împotriva lui Dragnea și remanierea "penalilor" din guvern, miercuri postul tv a prezentat burtiere precum “Risc iminent de rupere a coaliției” sau “Tăriceanu s-a întors de urgență în țară”, ceea ce arată lupta pe care Dragnea o dă pentru a nu pierde niciun pas din controlul partidului și a guvernării.

Surse citate de hotnews.ro arată că Liviu Dragnea joacă extrem de dur în lupta pentru schimbările din guvern astfel încăt să obțină numirea tot a unor politicieni apropriați și obedienți.
O dovadă este și faptul că Liviu Dragnea a fost cel care a răspândit în spațiul public informația că Tăriceanu urmează să spargă coaliția de guvernare dacă Viorel Ilie va fi remaniat de la șefia Ministerului pentru Relația cu Parlamentul. Prin astfel de informații și mesaje alarmiste s-ar încerca insuflarea fricii liderilor din teritoriu astfel încât aceștia să nu se situeze de partea lui Tudose de teama ca nu cumva să piardă puterea și astfel să riscă să fie îndepărtați de la bugetul țării.

Frica lui Dragnea vine și din faptul că unii lideri importanți precum Adrian Țuțuianu sau Niculae Bădălău s-ar plasa de partea lui Tudose, și chiar influentul baron de Olt, Paul Stănescu, dă semne că l-ar favoriza pe premier în conflictul intern.

Lupta se dă intens și prin faptul că Mihai Tudose, chiar dacă va pierde sprijinul ALDE sau o părți fidele lui Dragnea din PSD, poate să își facă un guvern invitând la guvernare formațiuni precum UDMR sau PMP și cu sprijinul voturilor deputaților de minorități. De altfel, Tudose a și făcut un pas pentru a se securiza în fața unui astfel de scenariu, întâlnindu-se cu Klaus Iohannis și vorbind despre disponibilitatea președintelui de a semna revocările de miniștri și numirile altora.

În schimb, Liviu Dragnea riscă enorm dacă va fi nevoit să îl demită pe Mihai Tudose pentru că acesta dă dovezi prea mari de independență. Întâi, lovitura de imagine ar fi cruntă dacă își va înlătura 2 premier în 10 luni de la obținerea guvernării, practic aratând o capacitate de a guverna și în același timp ridicând grave semne de întrebare în partid privind intențiile sale și dispoziția de a scăpa de oricine nu îi face jocurile. În al doilea rând, pentru a numi un nou premier trebuie ca președintele Iohannis să îl accepte, iar cu siguranța șeful statului nu va permite ca în fruntea guvernului să fie numit orice persoană doar pentru că așa dorește liderul PSD și își va impune condiții.

Jocurile vor fi extrem de dure în perioada următoare și este interesant de urmărit cine va reuși să se impună și care parte este dispusă la compromis, dar un pas evident făcut de Liviu Dragnea care arată că luptă până la capăt cu toate armele este chiar reușita acestuia de a își impune la fruntea Curții de Conturi oameni loiali și obedienți. (Detalii AICI)

Ultima oră
17:51 - Bărbat din Dolj, rănit grav de artificii, la o petrecere. A fost transferat cu elicopterul la Spitalul Floreasca
17:43 - MAE dezvăluie câți moldoveni sunt în așteptare pentru cetățenia română. Cererile, afectate de pandemia de COVID-19
17:30 - Japonia prelungește starea de urgență la Tokyo și o introduce și în alte regiuni: Gazda Jocurilor Olimpice se confruntă cu un trend pandemic alarmant pe fondul variantei Delta
17:18 - Secția de Oncologie a Spitalului Județean Buzău, închisă pentru o săptămână. Singurul medic intră în concediu
17:13 - Ministerul Culturii a avut o execuție bugetară de 90% în primul semestru. Bogdan Gheorghiu: „Salut iniţiativa prim-ministrului Florin Cîţu. Românii trebuie să ştie şi să înţeleagă ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plătesc”
17:00 - Atac ransomware asupra Spitalului Clinic Witting din București. SRI: Astfel de atacuri reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică
16:45 - Belarus, gata să invite trupe rusești dacă este nevoie, spune Aleksandr Lukașenko: „Dacă este necesar, nu vom ezita”
16:42 - Vaccinul împotriva COVID-19, obligatoriu pentru medici în Ungaria. Măsura intră în vigoare de la 1 septembrie
16:35 - Scrisoare a mediului academic împotriva schimbărilor privind plagiatele. Klaus Iohannis: Am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității
16:24 - Noi reguli privind acordarea concediului medical. Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile libere