Robert Cazanciuc (PSD), după incendiul din Constanța: Pare în ultimul timp un blestem al focului în România. Pare că nu te mai poți baza pe statul român (VIDEO)

Robert Cazanciuc (PSD), după incendiul din Constanța: Pare în ultimul timp un blestem al focului în România. Pare că nu te mai poți baza pe statul român (VIDEO)
Foto: Robert Cazanciuc / Facebook

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a vorbit despre incendiul de la Constanța, unde o femeie a murit după ce s-a aruncat în gol de la etajul 6 în încercarea de a scăpa de flăcări, și spune că în ultimul timp pare „un blestem al focului în România”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, după incendiul din Constanța

„Mă uit la imaginea statică pe care o aveți, e aproape apocaliptică, asemănătoare cu 9/11 (atentatele teroriste din SUA, din 11 septembrie 2011). Din păcate, pare în ultimul timp un fel de blestem al focului în România. Dincolo de asta, e o realitate extrem de dureroasă, în care probabil unii oameni nu își fac cum trebuie îndatorirea, fără să acuzăm pompierii, pentru că e o profesie pe care pe care nu e în stare oricine să o facă în ziua de astăzi. Probabil sunt niște proceduri, probabil s-au încurcat câteva lucruri, nici nu mai contează când e vorba de moartea unor oameni. Sper ca în acest caz cel puțin să fie clarificate cât mai repede lucrurile”, a declarat Robert Cazanciuc, marți seară, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Senatorul PSD a explicat că există și o realitate obiectivă, și anume că, din momentul în care suni la 112 și un apel este înregistrat, până când o mașină ajunge la locul indicat, durează un timp.

„Dacă incendiul nu poate fi ținut sub control în plan local cu ce găsești aproape de focar, e complicat să acuzi pompierii că n-au ajuns în trei minute, când în mod obiectiv, de la stația de pompieri, până la locul incendiului, durează mai mult, ținând cont și de traficul din marile orașe din România. Sigur, oamenii până la urmă sunt mai puțin interesați de explicații”, spune social-democratul.

El a subliniat că uneori pare că statul român „nu mai are controlul”.

„E dureros când vezi că se întâmplă asemenea lucruri. Se întâmplă și iar se întâmplă. Pare că statul uneori nu mai are controlul, pare că nu te mai poți baza pe statul român. Ceva trebuie făcut. Dacă discutăm de pompieri, s-au făcut foarte multe investiții. Probabil mai sunt lucruri de făcut în a respecta anumite proceduri și a informa și populația cu anumite măsuri de prevenție, pentru că fiecare incendiu ar trebui să ne ducă și la câteva concluzii folosite pentru măsuri de prevenție. Așa se face în toate țările civilizate, cred că așa ar trebui făcut și la noi”, a adăugat demnitarul.

Robert Cazanciuc a vorbit și despre importanța spiritului civic în astfel de situații.

„N-am văzut, m-aș fi așteptat, spre exemplu, în ultimul timp să văd povești de succes ale pompierilor români, în care să arate cum au salvat vieți, cum au ajuns să salveze vieți, cum au avut cooperarea unor oameni. Am văzut un incendiu astăzi în București, în care oamenii au ajutat pur și simplu pompierii. E un spirit civic, care în momente dificile intervine și oamenii sprijină pompierii. Poveștile acestea de succes cred că ne ajută să înțelegem mai degrabă uneori și pericolele la care ne expunem. Dincolo de ceea ce fac anumite instituții sau nu fac mai degrabă de foarte multe ori, fiecare dintre noi trebuie să știm cum să ne protejăm în anumite situații. Ni se pare că știm totul în jurul nostru, dar unele lucruri, cum este cu riscul la incendii, cred că trebuie să le învățăm pur și simplu. Din păcate, de cele mai multe ori, am sentimentul că învățăm din greșeli și greșeli plătite destul de scump”, a mai spus Robert Cazanciuc.