România, atenţionată din nou de Comisia Europeană. "Progresele înregistrate în lupta anticorupţie au fost puse în pericol." Despre ce PRESIUNI INTENSE mai vorbeşte forul comunitar

România, atenţionată din nou de Comisia Europeană. "Progresele înregistrate în lupta anticorupţie au fost puse în pericol." Despre ce PRESIUNI INTENSE mai vorbeşte forul comunitar

Comisia Europenă atrage din nou atenţia asupra asaltului împotriva legislaţiei anticorupţie din ţara noastră.

În raportul de ţară pe anul 2017 privind România, forul comunitar subliniază că ireversibilitatea progreselor în lupta anticorupţie a fost pusă în pericol anul trecut, iar instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse în continuare unei presiuni intense.

„Ireversibilitatea progresului în lupta împotriva corupţiei a fost recent pusă în pericol. Rezultatele bune şi continue ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte afectate de evenimentele din anul trecut. Reformele în curs ale legilor justiţiei riscă să dăuneze independenţei judiciare şi să anuleze progresele realizate în ultimii zece ani”, se arată în documentul publicat miercuri de Executivul european.

„În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal privind combaterea infracţiunilor de corupţie continuă să fie suspuse unei presiuni intense”, mai atrage atenţia forul comunitar, potrivit news.ro. Conform raportului, corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru a face afaceri, provocările cele mai mari ale mediului de afaceri fiind corupţia şi problemele de guvernanţă în sectorul public.

În 2017, corupţia şi nepotismul au fost percepute ca fiind principalele obstacole în calea desfăşurării afacerilor în România, cu o proporţie de 85% şi, respectiv, 82% din întreprinderi, în condiţiile în care media UE este de 37%, respectiv 38%.

Documentul precizează că 86% dintre companii cred că mituirea şi utilizarea relaţiilor este adesea cel mai simplu mod de a obţine anumite servicii publice, reprezentând o creştere de 10 puncte procentuale faţă de 2015, media UE fiind 60%. În acelaşi timp, 70% din companii consideră că singura calea de a reuşi în afaceri este să ai legături politice (media UE fiind de 42%).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`