România e pregătită să primească refugiați din Ucraina, anunță Lucian Bode

România e pregătită să primească refugiați din Ucraina, anunță Lucian Bode
Foto: Facebook @ Lucian Bode

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a declarat miercuri că România este pregătită pentru a primi refugiați din Ucraina, în cazul în care conflictul cu Rusia escaladează.

„Am avut o şedinţă a CSAT în care fiecare instituţie şi-a prezentat planul de acţiune, în condiţiile în care acest conflict ar începe în perioada următoare.”

„Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Afacerilor Interne, am evaluat, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, toate situaţiile posibile de fluxuri de migranţi, un aflux necontrolat de migranţi, şi suntem pregătiţi pentru acest eventual aflux de migranţi dinspre Ucraina”, a declarat Lucian Bode, conform Digi 24.

„Avem pregătite acele tabere de primire a eventualilor refugiaţi, avem pregătite echipamentele necesare pentru a alimenta cu energie electrică, spre exemplu, respectivele locaţii, suntem pregătiţi pentru a asigura hrana pentru un număr semnificativ de potenţiali refugiaţi. ”

„Deci, una peste alta, Ministerul Afacerilor Interne gestionează componenta care îi revine”, a continuat acesta.

Apel la calm

Ministrul Afacerilor Interne a făcut și un apel la calm către români, explicând că nu există motive de îngrijorare în eventualitatea unui conflict.

„Aş vrea să fac un apel la moderaţie către toţi românii. România este ţară membră NATO, cu toate consecinţele care decurg de aici. ”

„Şi când spun consecinţe, spun siguranţă, securitate. Aşadar, din acest punct de vedere, românii nu au de ce să fie îngrijoraţi cu privire la acest posibil conflict în regiunea noastră”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, după ce a participat la un ceremonial organizat de Poliţia de Frontieră în Portul Constanţa.

Bogdan Aurescu, declarații la BBC

România este statul aliat cel mai apropiat de punctele fierbinți din punct de vedere militar ale regiunii, a declarat Bogdan Aurescu la BBC.

„România este statul aliat cel mai apropiat de punctele fierbinți din punct de vedere militar ale regiunii. Iar pentru noi această criză nu are legătură doar cu securitatea Ucrainei, doar cu securitatea regiunii Mării Negre sau doar cu securitatea Europei – este o criză ce afectează securitatea euroatlantică în întregul său.”

„Într-adevăr, suntem un stat vecin foarte apropiat al Ucrainei – nu doar că avem una dintre cele mai extinse frontiere cu Ucraina, dar aș vrea să menționez și faptul că porțiunea românească de coastă la Marea Neagră este la doar aproximativ două sute de mile distanță de Crimeea ilegal ocupată”, a explicat șeful diplomației române”, a declarat Bogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)