Schimbarea premierului, blocată pe termen nelimitat: Boc a câștigat bătălia cu tehnocrații

Schimbarea premierului, blocată pe termen nelimitat: Boc a câștigat bătălia cu tehnocrații

Începutul de săptămână a fost extrem de agitat în PDL, partidul de guvernământ încercând să facă faţă presiunilor venite dinspre Cotroceni, dar şi bătăliei interne cauzată de apropierea alegerilor din luna mai. Dacă la început se părea că preşedintele Traian Băsescu a reuşit să-l convingă pe premierul Emil Boc să se retragă de la Guvern, pentru a se ocupa doar de partid, marţi seara s-a modificat schimbarea.

Speriat, cel mai probabil, de situaţia de a pierde atât şefia Guvernului, cât şi preşedinţia PDL, Emil Boc s-a răzgândit şi a refuzat să mai plece de la palatul Victoria, unde pe margine se pregăteau deja mai mulţi tehnocraţi pentru a-i lua locul.

Traian Băsescu spera ca prin demisia / demiterea lui Boc de la Guvern să reuşească să îl impună pe acesta la PDL, pentru a evita ca partidul să fie controlat de gruparea din jurul lui Vasile Blaga şi Radu Berceanu. Pentru ca acest plan să reuşească, Băsescu a venit cu ideea numirii în fruntea Guvernului a unui premier tehnocrat, fiind vehiculate mai multe nume, majoritatea de la Banca Naţională.

Totuşi, în nici un moment nu s-a ştiut persoana pe care o avea în vedere Băsescu pentru această funcţie, şeful statului refuzând constant să nominalizeze o persoană din afara mediului politic ce ar fi avut girul său pentru a deveni prim-ministru.

Planul preşedintelui a fost parat pe ultima sută de metri de „greii” din PDL, care i-au dat de înţeles că nu vor accepta nici un scenariu ce ar urma să îi scoată din ecuaţia puterii. Aşa că partidul l-a speriat pe Boc şi i-a transmis că, dacă se retrage acum de la Guvern, nu va beneficia de sprijinul necesar pentru a câştiga şefia PDL la alegerile din mai.

Cum cel mai titrat tehnocrat, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a refuzat în repetate rânduri propunerea de a deveni premier, la fel procedând şi Vasile Blaga, care s-a temut de faptul că această funcţie nu este altceva decât o capcană întinsă de Traian Băsescu, schimbarea premierului Emil Boc, dată ca sigură luni, a rămas suspendată pe termen nelimitat marţi seara.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare în PDL, unde este de aşteptat ca lupta pentru preşedinţia partidului, programată pentru luna mai, să se lase cu mai multe victime colaterale. De asemenea, trebuie luat în calcul şi avertismentul preşedintelui Traian Băsescu, acesta sugerând că în scurt timp UDMR ar putea dezerta din coaliţia de guvernare, lăsând cale liberă pentru planul Opoziţiei de a-l suspenda pe actualul şef al statului.