Sebastian Burduja: A început cu adevărat procesul de transformare digitală a României. Ne dorim să scăpăm cât mai repede de dosarul cu șină

Sebastian Burduja: A început cu adevărat procesul de transformare digitală a României. Ne dorim să scăpăm cât mai repede de dosarul cu șină
Foto: Facebook @ Sebastian Burduja

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, susține că procesul de transformare digitală a României a început, context în care și-a exprimat speranța că vom scăpa cât mai repede de dosarul cu șină, transmite Agerpres.

Sebastian Burduja, apel public: Cetățenii să îmi scrie și să îmi spună unde se cer dosar cu șină

„A început cu adevărat procesul de transformare digitală a României. Vorbim de o ordonanţă privind serviciile de cloud guvernamental şi legea interoperabilităţii. (…) Cele două acte normative vor scuti românii de drumuri, reducerea birocraţiei, o viaţă mai bună pentru cetăţenii acestei ţări. Dosarul cu şină dispare cu fiecare serviciu public pe care reuşim să-l digitalizăm, să-l transformăm digital. Una este a digitaliza, adică a muta birocraţia în online, alta este a transforma digital România, ceea ce înseamnă o eliminare a unor acte pe care le solicităm. (…) Ne dorim să scăpăm cât mai repede de dosarul cu şină. Mi-e greu să spun dacă o primărie dintr-o localitate îndepărtată nu îl va mai solicita”, a declarat ministrul Digitalizării, miercuri, la Camera Deputaților.

Liberalul a lansat un apel public către cetățeni și le-a cerut să îi scrie și să îl informeze unde se mai cer astfel de dosare.

„Fac un apel public să îmi scrie pentru că nu mă tem de o corespondenţă voluminoasă, să îmi spună unde se cer astfel de dosare. Sunt deja legi promulgate, cum este cea prin care se interzice instituţiilor publice să solicite copii după acte pe care cetăţeanul le prezintă. Legea interoperabilităţii vizează acest principiu de ‘once only’, o singură dată. Dacă tu, ca cetăţean, ai dat statului o dată un act, o anumită informaţie, statul nu mai trebuie să ţi-o ceară. Este bine că în lege sunt prevăzute sancţiuni”, a adăugat Sebastian Burduja.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei Naţionale de Interoperabilitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe