Ședință în coaliție pe tema facturilor. Nicolae Ciucă: Scopul e să protejăm consumatorul vulnerabil, școlile, spitalele și economia (VIDEO)

Ședință în coaliție pe tema facturilor. Nicolae Ciucă: Scopul e să protejăm consumatorul vulnerabil, școlile, spitalele și economia (VIDEO)
Foto: Facebook @ Guvernul României

Coaliția de guvernare s-a reunit, luni după-amiază, pentru a discuta măsurile ce ar trebui implementate pentru a poteja populația de facturile tot mai mari la energie și gaze naturale.

Întrebat cum vede măsurile propuse de PSD pentru reducerea prețurilor la utilități, premierul Nicolae Ciucă a răspuns: „La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri, care vor fi discutate în această seară în coaliție”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce spune premierul Ciucă despre măsurile necesare în criza facturilor

„Scopul e să protejăm consumatorul vulnerabil, instituțiile esențiale, școlile și spitalele, și economia să funcționeze și să nu fie afectată de impactul creșterilor de prețuri la energie și gaze. Am luat măsuri ca instrumentele statului să verifice toate companiile care furnizează energie și gaze și care nu au respectat Legea consuamtorului vulnerabil. Activitățile s-au desfășurat săptămâna trecută și vor continua să se desfășoare cu fermitate”, a continuat Ciucă.

Întrebat dacă e de acord cu reducerea TVA de la 19% la 5%, așa cum propune PSD prim-ministrul a răspuns: „Măsurile care au vizat perioada de după 31 martie au fost prezentate în sensul de a asigura continuitatea celor care produc deja efecte prin Legea consumatorului vunerabil. Cele care vizează punerea în aplicare de la 1 februarie, așa cum au fost analizate la vremea respectivă, se referau la celelalte măsuri pe care putem să le luăm”.

„Urmează să discutăm toate aceste elemente azi și după ce se finalizază ședința ieșim la declarații”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Soluțiile propuse de PSD ca facturile la gaze și energie să fie mai mici

Tot luni, social-democrații au propus un pachet de măsuri care să ducă la scăderea facturilor la energie și gaze naturale.

Printre acestea se numără plafonarea prețului la energia electrica activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA redus la 5%, plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5%. Social-democrații vor ca măsurile să se aplice de la 1 februarie.

În schimb, președintele PNL, Florin Cîțu, nu e de acord cu reducerea TVA: „Orice măsură trebuie să respecte principiul liberal de bază, trebuie să se aplice unitar tuturor participanților în economie, nu unui anumit sector pe care îl alege cineva nu știu pe ce criterii, și bineînțeles să nu se ia niciun leu de la investiții din buget. Banii de investiții nu se atinge nimeni de ei – din contră, trebuie să mai adaugăm să ajungem la 7%. Acestea sunt criteriile de la care pornim”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`