Șeful Comisiei SRI: Atacurile cibernetice, cea mai importantă amenințare la adresa securității naționale și a cetățeanului. Atacatorii din 29 aprilie au exploatat lipsa unor măsuri de securitate. Există o investigație în curs (VIDEO)

Șeful Comisiei SRI: Atacurile cibernetice, cea mai importantă amenințare la adresa securității naționale și a cetățeanului. Atacatorii din 29 aprilie au exploatat lipsa unor măsuri de securitate. Există o investigație în curs (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă amenințare la adresa securității naționale și a cetățeanului, a declarat, miercuri, senatorul PNL Ioan-Cristian Chirteș, președintele Comisiei comune permanente pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Șeful Comisiei SRI, precizări despre atacurile cibernetice care au vizat România și alte state NATO

„După cum știți, la ședința comisiei de astăzi a participat directorul Centrul Național Cyberint, generalul Anton Rog. Am avut o dezbatere despre atacurile cibernetice care au vizat România în ultima perioadă, dar și despre ce poate urma, și în special despre amenințările cibernetice actuale sau viitoare care pot apărea pe teritoriul României. Serviciul Român de Informații a prezentat pe larg modul în care acționează, când, unde și cum”, a declarat senatorul liberal.

Ioan-Cristian Chirteș spune că atacatorii din 29 aprilie 2022, când au fost vizate site-uri de la mai multe autorități publice și entități private, au exploata lipsa unor măsuri de securitate cibernetică.

„Vă reamintesc că în data de 29 aprilie 2022, în acest an, o serie de site-uri aparținând unor autorități publice și entități private, chiar și instituții financiar-bancare, au fost victimele unui atac cibernetic de tip DDOS. Acesta a determinat indisponibilizarea unor site-uri ale acestor instituții, iar atacurile respective au durat circa două săptămâni. Atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României și au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin explotarea de vulnerabilități de natură cibernetică, respectiv lipsa unor măsuri de securitate cibernetică, și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România”, a adăugat președintele Comisiei SRI.

Atacul respectiv a fost revendicat de gruparea pro-rusă Killnet.

„Atacul cibernetic, după cum bine știți, a fost revendicat de gruparea pro-rusă Killnet, care este specializată în asemenea atacuri de tip DDOS. Această grupare a lansat atacuri similare și în cazul altor țări NATO, v-aș enumera, și instituții din Statele Unite, Estonia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Croația, Germania. Trebuie să vă spun de la bun început că există în România o investigație în acest sens, iar organele abilitate vor face precizări în acest sens. Există o investigație în curs privind aceste atacuri”, a continuat oficialul.

„De asemenea, Serviciul Român de Informații precizează că în afara atacurilor de tip DDOS derulate de Killnet nu au fost identificate conexiuni între atacurile cibernetice de sorginte rusă care vizează statul român și conflictul ruso-ucrainean. Cu toate acestea, atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă amenințare la adresa securității naționale și a cetățeanului”, a mai spus Cristian-Ioan Chirteș.

știre în curs de actualizare

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră