Senatorii, decizie privind modificarea Legii pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei: Conflictul de interese s-ar putea prescrie după trei ani 

Senatorii, decizie privind modificarea Legii pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei: Conflictul de interese s-ar putea prescrie după trei ani 

Parlamentarii din Comisia de administraţie din Senat au avizat pozitiv inițiativa legislativă care prevede că faptele aleșilor care duc la apariția conflictului de interese se pot prescrie în termen de trei ani.

Proiectul de modificare a Legii pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei a trecut de Comisia de administrație cinci voturi „pentru“, toate ale PSD, două abţineri, din partea PNL şi un vot ”împotrivă”, al senatoarei USR Florina Presadă, informează Adevărul.

Semnat de peste 100 de parlamentari, proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care a fost condamnat, în 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare că acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Concret, semnatarii inițiativei legislative vor să adauge un nou alineat la articolul 116 al legii actuale: „Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor“.

Un alt amendament al proiectului prevede că în cazul în care un ales a fost găsit incompatibil, această stare să dureze doar „până la încetarea de drept a mandatului în care alesul a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă“.

Iar lista prevederiloe controversate nu se oprește aici. Semnatarii inițiativei vor și ca parlamentarii şi primarii să poată face afaceri şi să meargă să predea la catedră.

Proiectul urmează să ajungă în Comisia juridică a Senatului și apoi în plenul Senatului.