SCANDALUL ROBOR. Senatorul Daniel Zamfir anunță ‘un cutremur’: ‘BNR și 10 BĂNCI manipulau piața. Consiliul Concurenței știa, dar e în cârdășie cu sistemul bancar’. Banca Națională se apără: Ținta atacului, stabilitatea financiară a țării (VIDEO)

SCANDALUL ROBOR. Senatorul Daniel Zamfir anunță 'un cutremur': 'BNR și 10 BĂNCI manipulau piața. Consiliul Concurenței știa, dar e în cârdășie cu sistemul bancar'. Banca Națională se apără: Ținta atacului, stabilitatea financiară a țării (VIDEO)

Senatorul Daniel Zamfir acuză BNR că, în complicitate cu alte 10 bănci, manipula ROBOR-ul. Concret, Zamfir spune că Roborul este manipulat de un conclav bancar în defavoarea românilor.

Liderul senatorilor ALDE lasă de înțeles că Mugur Isărescu este responsabil de creșterea indicelui în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la credit, apreciind că va începe „cutremurul”.

Mai mult, Zamfir a declarat pentru B1 TV că reprezentanții Consiliului Concurenței știu de această manipulare care a dus la ruinarea a sute de mii de familii din România.

“Săptămâna viitoare voi prezenta documente public. Nu este nici vorbă de competiție liberă, BNR a fost implicată în această manipulare. Liberul Cîțu a participat și el.

Acest lucru a dus la ruinarea a sute de mii de români.

La sfârșitul anului trecut s-a mai vorbit despre faptul că opt bănci din România s-au înțeles ca să mențină România într-o subdezvoltare economică. Asta s-a întâmplat. Să ne trezim, să acționam și să punem capăt.

Această manipulare a fost tolerată de Consiliul Concurenței, al cărui președinte este într-o mare cârdășie cu sistemul bancar. Consiliul Concurenței protejează acest sistem.

Ce fac oamenii ăștia este o crimă economică.”, a declarat senatorul Daniel Cătălin Zamfir în cadrul emisiunii “Se întâmplă acum” de pe B1 TV, moderată de Tudor Barbu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Jurnalistul Tudor Barbu a cerut un punct de vedere și din partea Băncii Naționale a României. Astfel, în replică, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că ținta atacului este stabilitatea financiară a României.

“Sunt multe greșeli în declarațiile domnului Zamfir. Sunt multe tranzacții pe Robor. Se face o medie. Evident că pe mediile astea Roborul e de 1,67%, dar asta nu are legătură cu Roborul la 3 luni.

Domnul Zamfir să vină cu probe.

Roborul a intrat în calculul ratelor românilor în 2010 prin Ordonanță de Guvern, deci domnul Cîțu nu are legătură. Acesta era la ING prin 2008.

Stabilitatea financiară a acestei țări este ținta atacului.”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, în cadrul emisiunii “Se întâmplă acum” de pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Așadar, ROBOR-ul coboară! Si va coborî sub 2%, pentru ca atat e cota reală la care se tranzactioneaza. Ce ati zice daca ati afla – de fapt, daca ati avea proba – ca cele zece bănci împreună cu BNR manipulau ROBOR-ul? Asta după zecile de declarații ale lui Isărescu și ale bancherilor ca nici vorba de vreo intelegere în cazul cotatiei respective? Ce veti zice daca-l veti vedea pe liderul senatorilor PNL, Florin Citu, cum impulsioneaza înțelegerea cu celelalte banci, el fiind atunci reprezentantul ING bank, sa manipuleze ROBOR-ul? Dar când veti auzi reprezentanți ai BNR care amenință reprezentanți ai băncilor sa se alinieze la cota stabilită? Cum e libertarienilor? Piață liberă, decide, nu? Cred ca va începe cutremurul…Isărescu, Cinteza, Citu tineti-va bine!”, a scris senatorul Daniel Zamfir pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu