Sex sau gen pe cartea de identitate? Eugen Tomac (PMP): „Cred că a fost o eroare extrem de gravă faptul că nu s-a comunicat și nu s-a explicat”

Sex sau gen pe cartea de identitate? Eugen Tomac (PMP): Cred că a fost o eroare extrem de gravă faptul că nu s-a comunicat și nu s-a explicat
Foto: Facebook / Eugen Tomac

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a precizat că autoritățile nu au eplicat din timp  modificarea de pe cărțile electronice de identitate, așa se explică incertitudinile și reacția negativă a opiniei publice.

Eugen Tomac spune pentru RFI că în contextul polemicilor sex vs. gen pe cartea electronică de identitate că ”societatea românească este profund conservatoare și extrem de reticentă în a accepta noi modificări în ceea ce privește legislația, pe care la nivel european, majoritatea statelor o susțin. Eu sunt un om politic extrem de rezervat în ceea ce privește această agendă progresistă, dintr-un simplu motiv, pentru că eu cred că prin calea dialogului putem depăși momente de criză în societate.

Or atunci când nu există dialog din partea instituțiilor statului, ci pur și simplu se impun o serie de modificări, fără a da vreo explicație convingătoare, aceste comunicate sau ieșiri post-factum nu ajută, ci din contră, sporesc neîncrederea.

Deci din punct de vedere politic, cred că a fost o eroare extrem de gravă faptul că nu s-a comunicat și nu s-a explicat de ce se produce această modificare, pentru că din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt destul de clare, exact așa cum prevede legislația României și nu trebuie să ne temem de acest lucru, societatea este formată din femei și bărbați. Că unii își reconsideră identitatea sexuală pe parcurs, asta e o chestiune de opțiune proprie”.

La precizarea reporterului că există state care permit și genul neutru, eurodeputatul a răspuns: ”Eu cred că societatea românească se află într-o altă situație și sunt altele prioritățile României, în ceea ce privește agenda europeană. Să nu uităm că nici la ora actuală nu suntem în Schengen, nici în prezent nu există o agendă foarte clară în ceea ce privește aderarea noastră la zona euro și cred că altele sunt prioritățile pe care trebuie să le aibă clasa politică în relația României cu UE și nicidecum aceste teme, care în unele state mult mai avansate, mult mai dezvoltate, nu trezesc atât de multă patimă în dezbatere”.

Ultima oră
07:23 - Ursula von der Leyen, vizită la București. Președintele Comisiei Europene va semna simbolic Planul Național de Redresare și Reziliență
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme