Sfatul lui Traian Băsescu pentru Klaus Iohannis în privința refugiaților: Are o singură soluție – Blocaj la JAI (VIDEO)

Sfatul lui Traian Băsescu pentru Klaus Iohannis în privința refugiaților: Are o singură soluție - Blocaj la JAI (VIDEO)

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat vineri în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Sabin Orcan și difuzată la postul B1 TV, că președintele Klaus Iohannis are o singură soluție în privința refugiaților și anume „Blocaj la JAI”.

„A acceptat principiul cotelor, asta e marea dificultate:(n.r. singura soluție) blocaj pe 14 la JAI și să își pună imediat în spate o decizie a Parlamentului Român.

Ori dai peste cap și ce ai acceptat inițial și spui România nu primește, ori spui eu atât primesc de acum și în următorii 50 de ani. Ca să nu fie președintele în situația să-și tragă cuvintele înapoi”, a spus fostul președinte.

„Are o singură soluție. Să meargă în Parlament și să ia mandat. Merge la Consiliu și spune că nu poate trece peste decizia Parlamentului”
, a spus fostul președinte.

Băsescu este de părere că Iohannis face bine că refuză cotele fixate de oficialii de la Bruxelles, dar a greșit în faza inițială atunci când a acceptat ideea de cote.

”Vulnerabilitatea noastră e că în fază inițială am acceptat ideea de cote. Noi trebuia să mergem cu Grupul de la Vișegrad (n.a Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia) care a refuzat din capul locului cotele.”, a concluzionat Traian Băsescu care e de părere că Românai trebuie să blocheze în Consiliul European conceptul de cote.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat, miercuri, în cadrul discursului anual despre Starea Uniunii, în Parlamentul European, că României îi revine o cotă obligatorie de 4.464 de refugiați.

La această cotă de 4.464 de imigranți se adaugă și cei 1.705 imigranţi pe care Comisia Europeană i-a atribuit României în luna mai. Astfel, România ar urma să primească în total 6.351 de refugiați din cei 160.000 sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferințe că poziția oficială a României în cadrul Uniunii Europene este aceea de susținere a cotelor voluntare, nu obligatorii, în privința redistribuirii imigranților, iar România poate primi doar 1.785 de locuri și nu mai mult. (Detalii AICI)

Sfatul lui Traian Băsescu pentru Klaus Iohannis în privința refugiaților: Blocaj la JAI