Sorin Cîmpeanu: 15% dintre clădirile unităţilor şcolare din România au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu o au. Aproape 20% sunt în curs de obţinere

Sorin Cîmpeanu: 15% dintre clădirile unităţilor şcolare din România au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu o au. Aproape 20% sunt în curs de obţinere

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că 15% dintre cele peste 26.000 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, cămine şcolare, cantine şi săli de sport ale şcolilor nu au autorizaţie de securitate la incendiu, deși ar trebui să aibă.

„Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie. (…) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, potrivit News.ro.

Cîmpeanu a punctat apoi că autorităţile locale sunt responsabile de obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu.

Raed Arafat, despre clădirea Spitalului ”Matei Balș” în care s-a produs incendiul: Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia

Discuțiile despre autorizațiile de securitate la incendiu au fost relansate în contextul tragediei de la Spitalul „Matei Balș” în care au murit șapte pacienți COVID-19.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, vineri seară, că pavilionul V al institutului, clădirea în care a avut loc incendiul, nu ar fi avut autorizație din partea pompierilor, ci doar aviz.

„Vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu (…) Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucureşti au stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens”, a explicat Arafat atunci.