Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Susțin promovarea Francofoniei ca un vector al deschiderii, democrației, diversității și multiculturalismului

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Susțin promovarea Francofoniei ca un vector al deschiderii, democrației, diversității și multiculturalismului
Foto: gov.ro

Pentru români, limba franceză a reprezentat timp de aproape două secole nu doar o limbă internațională, limba diplomației sau a culturii, ci o limbă de suflet, România fiind adesea descrisă ca o insulă de latinitate într-o lume slavă, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei.

Mesajul lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei

„În fiecare an, pentru întregul spațiu francofon, ziua de 20 martie prilejuiește marea sărbătoare a Francofoniei. Dacă la începuturile sale reprezenta o dimensiune lingvistică, geografică și culturală, acum Francofonia a devenit un simbol al unității în diversitate, un simbol dinamic, modern, novator și original în peisajul politic, economic și cultural internațional. Francofonia „reunește nu numai persoanele care au în comun limba franceză, ci reprezintă o comunitate internațională, cu un ideal de fraternitate”, a declarat demnitarul.

El a subliniat că, „pentru români, limba franceză a reprezentat timp de aproape două secole nu doar o limbă internațională, limba diplomației sau a culturii, ci o limbă de suflet, România fiind adesea descrisă ca o insulă de latinitate într-o lume slavă. Apropierea lingvistică dintre cele două limbi de origine latină joacă un rol incontestabil, iar apartenența României la Francofonie are rădăcini istorice care explică atașamentul ei față de limba franceză”.

Potrivit ministrului, „statutul de membru al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), dublat de vocaţia francofonă de tradiție, a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării internaţionale. România a jucat mereu un rol esențial în cadrul Francofoniei, devenind prima țară din regiune care a găzduit Conferința Ministerială a Francofoniei în anul 1998 și Summitul Francofoniei în anul 2006”.

„Bucureștiul este, de asemenea, primul oraș din Europa care are o Piață a Francofoniei inaugurată în anul 2013. România găzduiește la București sediul regional al Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), precum și sediul Directiei Regionale a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală şi de Est, susținând cooperarea universitară francofonă, inclusiv prin promovarea burselor doctorale și post-doctorale «Eugen Ionesco». În luna septembrie, Bucureștiul va fi gazda reuniunii Adunării Generale a AUF, eveniment organizat în sistem hibrid, ale cărui rezultate vor fi prezentate în cadrul Sommet-ului Francofoniei de la Djerba (Tunisia)”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai menționat că, „în sistemul de învățământ preuniversitar din România, peste un milion de elevi studiază limba franceză, în timp ce sistemul românesc de învățământ universitar oferă mai mult de 100 de filiere francofone, în domenii de studiu foarte diverse, care atrag anual tineri din întreaga comunitate a Francofoniei.

„O sută de filiere francofone reprezintă tot atâtea căi și posibilități de deschidere către oportunități profesionale, toate oferite prin intermediul studiului în limba franceză.Doresc să le mulțumesc tuturor profesorilor pentru dăruirea cu care transmit tinerelor generații valorile universale francofone, precum respectul pentru diversitatea culturală, relevanța multilingvismului, importanța respectării drepturilor omului, promovarea păcii şi a dezvoltării durabile”, spune Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat că, „ca în fiecare an, Ziua Francofoniei este sărbătorită și în România, în pofida contextului dificil generat de pandemia de Covid-19, prin intermediul a numeroase conferințe, dezbateri, concursuri tematice, expoziții, ateliere, proiecții de film francofon”.

„În calitate de ministru al Educatiei, de președinte al AUF, dar și de membru al Delegației Parlamentului României în Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), pentru că Francofonia se manifestă ca un sistem de valori ale educației și culturii, ale egalității și solidarității, ale toleranței și respectului – valori cultivate în școlile și universitățile românești, susțin promovarea Francofoniei ca un vector al deschiderii, democrației, diversității și multiculturalismului.Vive la Francophonie!”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.