SRI, la raport în Parlament pe tema coronavirusului. Marian Cucșa (PSD): „Nu cred că vom scăpa de pătrunderea pe teritoriul României”

SRI, la raport în Parlament pe tema coronavirusului. Marian Cucșa (PSD): „Nu cred că vom scăpa de pătrunderea pe teritoriul României”

Doi ofițeri ai Serviciului Român de Informații s-au prezentat în comisia de control din Parlamentul României, pentru a prezenta analiza și măsurile întreprinse de SRI cu privire la epidemia de coronavirus, care a ucis deja mii de persoane la nivel global și a produs alte câteva zeci de mii de îmbolnăviri.

„Partea bună este că nu avem cazuri confirmate până în acest moment de coronavirus în România. Ne-au trimis și în scris și ne-au făcut și o prezentare despre ceea ce a însemnat coronavirusul și de când au avut informații, și care sunt pașii pe care i-au urmat de atunci. Ne-au adus la cunoștință că, în perioada 15-25 ianuarie, au verificat 845 de persoane care au provenit de pe teritoriul chinez, la solicitarea MAI. De atunci nu au mai verificat persoane, pentru că nu li s-a mai solicitat. Au existat trei întâlniri de situații de urgență, la care au participat și reprezentanți ai SRI. Prima a fost în 27 ianuarie, cea de a doua în 2 februarie și ultima aseară”, a declarat deputatul PSD Marian Cucșa, vicepreședintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Cele două persoane audiate provin din structuri diferite ale SRI – una din departamentul însărcinat cu Apărarea Constituției, iar o alta din aparatul de Analiză și Prognoză.

„Dacă ne uităm la evoluția virusului, cred că trebuie să fim pregătiți și noi pentru această epidemie. Au văzut mai multe declarații și din partea autorităților cu atribuții în domeniu. Din păcate, nu cred că vom scăpa de pătrunderea (n.r. – coronavirusului) pe teritoriul României”, a adăugat Marian Cucșa.

Nu în ultimul rând, demnitarul a subliniat că „demersul comisiei de control asupra activității SRI este unul de a preveni, nu de a crea panică”, precum și că „e bine să se comunice cât mai repede, cât mai eficient, poate chiar de două, trei ori pe zi să comunice cu pașii pe care îi fac, pentru ca populația să nu intre în panică, să fie pregătită și să nu se mai creeze haos”.