Stelian Ion, despre Legile Justiției: 80% din cele 600 de articole provin din proiectul vechii guvernări liberale / Coaliția s-a obligat prin Memorandum să le trimită în Palament până la finele lunii aprilie (VIDEO)

Stelian Ion, despre Legile Justiției: 80% din cele 600 de articole provin din proiectul vechii guvernări liberale / Coaliția s-a obligat prin Memorandum să le trimită în Palament până la finele lunii aprilie (VIDEO)
Foto: Inquam Photos/George Calin

Stelian Ion, ministrul USR-PLUS al Justiției, a declarat, marți, că pachetul cu Legile Justiției, pe care l-a trimis spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), „are la bază viziunea guvernării anterioare, deci provine de la colegii din PNL”. Este vorba despre 80% din cele circa 600 de articole care au fost preluate din proiectul inițial al vechii guvernări liberale. Potrivit ministrului, calendarul de adoptare a acestor legi este extrem de strâns, dat fiind că, a amintit el, toți partenerii de guvernare s-au angajat, printr-un Memorandum, ca pachetul de legi să ajungă în Parlament până la finalul lunii aprilie.

Precizările ministrului USR-PLUS al Justiției vin în contextul în care liderii PNL, în ședința Biroului Executiv (BEX), s-au plâns că acesta a elaborat și pus în dezbatere publică pachetul de modificări la Legile Justiției fără să se consulte cu Guvernul sau coaliția. Subiectul a fost abordat și de liderul PNL, Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Stelian Ion, precizări despre proiectele privind Legile Justiției

„Procesul de avizare va continua. În această perioadă, cum era firesc și în intenția noastră la Minister, vom purta discuții cu colegii din coaliție. Toate aceste comentarii cred că vor fi atenuate pe parcurs, că se va vedea că sunt proiecte binevenite.

În aceste proiecte sunt multe chestiuni care sunt supuse avizării celorlalte ministere. Primim avize, unele cu observații, le luăm în discuție și le răspundem tuturor. În progamul d e guvernare am avut mai multe obiective, unul a fost trecerea Poliției Judiciare către parchete. Chestiunea asta se discută de foarte mulți ani, e cerută de Parchetul General, de procurori, pentru că activitatea de urmărire penală e foarte importantă și sprijinul Poliției Judiciare e foarte important. Calea de găsit e în această direcție, în sensul în care respectăm programul de guvernare astfel încât să nu se dezechilibreze nici activitatea Poliției. E vorba de o cale de mijloc, nu de o preluare abruptă, astfel încât să nu fie afectată activitatea Poliției”, a explicat ministrul Justiției.

Stelian Ion a mai afirmat că „nu e niciun fel de conflict cu Ludovic Orban”.

Ion a ținut să amintească faptul că toate partidele din coaliția de guvernare și-au asumat un obiectiv printr-un Memorandum, pe care trebuie să-l respecte: „Au fost declarații în sensul în care am trimis legile spre avizare, dar știți foarte bune că am vizat în Guvern, Guvern din care fac parte și membrii PNL, un Memorandum prin care ne-am obligat să trimitem aceste legi în Parlament până la finele lunii aprilie”.

Ministrul USR-PLUS a mai afirmat că 80% din proiectele noilor Legi ale Justiției sunt de la guvernarea PNL anterioară. Totodată, el a insistat că există un calendar asumat, care trebuie respectat.

„În primul rând, proiectul are la bază viziunea guvernării anterioare, deci provine de la colegii din PNL. Marea majoritate, e vorba de 600 din articole în total, deci 80% sunt cele care provin din proiectul inițial pus în discuție în septmebrie 2020.

Având în vedere acest calendar restrâns, am avut discuții cu specialișii din Minister, cu asociațiile profesionale ale magistraților, cu societatea civilă, au fost foarte foarte multe propuneri pe care le-am trecut prin filtrul nostru și am venit cu aceste propuneri pe care le-am înaintat spre avizare, fiind un angajemnt în Guvern că vom trimite legile astfel încât la finele lui aprilie să fie în Parlament.

O discutare în coaliție, cu toate partidele, pe 600 de articole sigur ar fi condus la o amânare, motiv pentru care în această perioadă de avizare vor fi discuții în coaliție și vom face lucrurile din mers pentru a ne respecta angajamente prin Memoranum și pentru a găsi acea variantă care, evident, trebuie să treacă de votul din Parlament și va trece cu votul USR-PLUS, PNL, UDMR, poate de la minorități. Sper să voteze toate partidele care-și doresc noi Legi ale Justiției mult mai bune”, a mai declarat Stelian Ion.

Acesta a precizat apoi că discuțiile cu partenerii de guvernare oricum se vor purta de acum: „Vor fi consultări care sunt absolut firești. Deci au fost anumite discuții și în trecut, dar nu cu toți colegii din PNL, colegii din alte partide. Vor fi astfel de discuții și se va ajunge la varianta finală care va fi înaintată Guvernului pentru adoptare, spre a fi trimisă în Parlament. E o procedură fireasca, prevăzută în lege”.

Ministrul Justiției a mai ținut să precizeze că, în ciuda celor afirmate în spațiul public, el chiar a cerut aviz Comisiei de la Veneția în legătură cu proiectul de desfiinţare a Secției speciale, așa cum a promis.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)