Stelian Ion, despre Raportul CE privind statul de drept: Ne spune explicit, încă o dată, că desființarea SIIJ și refacerea competențelor DNA este soluția corectă

Stelian Ion, despre Raportul CE privind statul de drept: Ne spune explicit, încă o dată, că desființarea SIIJ și refacerea competențelor DNA este soluția corectă
Foto: Inquam Photos / George Călin

Raportul Comisiei Europene privind situația statului de drept, care a fost publicat marți, spune explicit că desființarea SIIJ și refacerea competențelor DNA, DIICOT și ale parchetelor de pe lângă Curțile de apel este soluția corectă pentru a elimina potențiale presiuni asupra magistraților, a declarat Stelian Ion, ministrul Justiției.

În coaliție, negocierile pe tema desființării SIIJ sunt în continuare în impas, iar ministrul Stelian Ion susține că „e complicat să guvernezi cu UDMR, pentru că, iată, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o în anii trecuți împreună cu PSD. Împărtășesc viziunea PSD pe justiție și continuă cu aceleași ideea”.

Stelian Ion, despre Raportul CE privind statul de drept

Comisia Europeană a prezentat, marți, Raportul privind Statul de Drept la nivelul UE, fiind al doilea an în care Executivul comunitar publică analiza efectuată în fiecare stat membru, prin prisma respectării principiilor statului de drept, în cadrul a patru capitole: independența justiției, lupta împotriva corupției, libertatea presei și sistemul de control și echilibru instituțional, se arată în comunicatul transmis marți de Ministerul Justiției.

„Este primul an în care Comisia Europeană evaluează România atât în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, cât și în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept. Avem două rapoarte de monitorizare, realizate de experți europeni obiectivi, care apreciază măsurile luate până acum de Ministerul Justiției și de Guvern și ne încurajează să continuăm reformele în ritm accelerat. Raportul ne spune, încă o dată, explicit că desființarea SIIJ și refacerea competențelor DNA, DIICOT și ale parchetele de pe lângă Curțile de apel reprezintă soluția corectă pentru a elimina potențiale presiuni asupra magistraților. Sper ca de anul viitor să existe doar monitorizarea generală, în cadrul acestui ultim mecanism. Avem o singură condiție de îndeplinit, și anume respectarea recomandărilor MCV, care să ducă la ridicarea acestei monitorizări în vigoare de la aderarea la UE. Tonul raportului de astăzi este unul de încurajare, iar imaginea obiectivă și foarte bine argumentată pe care o oferă sistemului de justiție ne ajută să identificăm măsurile pentru a repara ce s-a stricat ani de zile în justiție”, a declarat Stelian Ion, conform comunicatului.

Potrivit ministerului, Raportul privind Statul de Drept la nivelul UE reiterează dispozițiile hotărârii CJUE, care menționează expres obligativitatea recomandărilor MCV. În același timp, Comisia Europeană exprimă îngrijorări serioase cu privire la decizia CCR nr. 390/2021, „având în vedere că se pune în discuție principiul supremației dreptului european. În decizia sa, CCR nu a acceptat concluziile CJUE, punând sub semnul întrebării principiul supremației dreptului UE”.

În ceea ce privește independența justiției, Comisia Europeană semnalează, încă o dată, aspectele problematice generate de modificările legilor justiției în perioada 2017-2019. Sunt apreciate demersurile actuale de desființare a SIIJ, cu mențiunea că „este important că modificările legislative actuale, în sensul desființării SIIJ şi revenirea la competenţa iniţială a parchetelor specializate sunt în sensul hotărârii CJUE şi al standardelor europene”.

Ministerul Justiției mai susține că modificările pe care le-a propus cu privire la răspunderea materială a magistraților, numirea procurorilor de rang înalt, organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare,  sunt alte aspecte apreciate de Comisie.

În termeni de calitate și eficiență a justiției, Comisia Europeană remarcă creșterea deficitului de resurse umane din sistemul judiciar, necesitatea operaționalizării Consiliului de Management Strategic și digitalizarea sistemului judiciar.

Cu privire la lupta împotriva corupției, Comisia Europeană remarcă impedimentele generate de existența SIIJ asupra activității DNA, cu mențiunea că „desființarea SIIJ va fi un pas important pentru asigurarea sustenabilității DNA”.

De asemenea, CE așteaptă proiectele de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în sensul punerii în acord cu deciziile CCR. Tot pe plan legislativ, Comisia Europeană remarcă fragmentarea cadrului normativ privind integritatea, fapt ce afectează activitatea ANI.

„Este apreciată activitatea ANABI și se așteaptă finalizarea atât a Strategiei Naţionale privind consolidarea recuperării prejudiciiilor, prevăzută pentru începutul lunii august, cât şi a noii Strategii Naţionale Anticorupţie, care este finalizată și aflată în procedura de avizare”, a conchis Ministerul Justiției.