Tanczos Barna, despre propunerea privind împușcarea urșilor agresivi: Nu este vorba în niciun caz de vânătoare, ci de intervenții pentru protejarea vieții umane (VIDEO)

Tanczos Barna, despre propunerea privind împușcarea urșilor agresivi: Nu este vorba în niciun caz de vânătoare, ci de intervenții pentru protejarea vieții umane (VIDEO)
Foto: Tánczos Barna / Facebook

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a vorbit despre viitoarea propunere de act normativ privind împușcarea urșilor agresivi în maxim 24 de ore, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan, și a reiterat că extragerile vor putea fi puse în practică doar de personalul tehnic de la asociațiile de vânătoare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Mediului, pe B1 TV.Tanczos Barna, despre propunerea privind împușcarea urșilor agresivi

Întrebat cum comentează pozițiile anumitor activiști, care susțin că schimbarea legislației pentru împușcarea urșilor agresivi în 24 de ore ar fi o formă de a da drumul la vânătoarea de trofee, ministrul Mediului a afirmat: „În niciun caz. Responsabilitatea este pe primul loc și aș vrea să răspund doar la comentarii responsabile. Am specificat încă de la început că aceste extrageri nu pot fi valorificate, puse în practică de alte persoane decât personalul tehnic de la asociațiile de vânătoare. Nu este vorba în niciun caz de vânătoare. Este vorba despre intervenție pentru protejarea vieții umane”.

Referitor la procedură, el a explicat: „Propunerea noastră, care se va materializa într-un act normativ, va conține o procedură care înseamnă prezentarea la locul incidentului a unei echipe formate din Jandarmerie și din vânători sau vânător, astfel încât la fața locului să se constate dacă ursul este agresiv sau nu. În cazul în care ursul este agresiv, se intervine prin extragere. Dacă nu este agresiv, se poate interveni prin tranchilizare și relocare”.

Despre eventuale sancțiuni pentru cei care apelează în mod abuziv la 112, Tanczos Barna a spus: „Este sancțiunea standard apelarea abuzivă a numărului 112, dar nu cred că persoanele atacate sau persoanele care au animalul sălbatic în curte vor apela în mod abuziv. Este, într-adevăr, o problemă foarte mare. Zilnic, vin zeci, zeci de mesaje, zeci de solicitări de intervenție din partea cetățenilor care sunt puși în pericol de prezența acestor animale sălbatice în spațiul locuit, în interiorul localităților, în curți, în restaurante, în pensiuni. Este nevoie de o intervenție responsabilă pentru a proteja viața acestor persoane”.

În aceeași emisiune, ministrul Mediului a vorbit și despre programul Rabla pentru electrocasnice, care intră vineri în etapa a III-a.

Ultima oră
10:15 - O familie de români a plecat în Grecia cu un Tico, fără roată de rezervă. Decizia a stârnit furia șoferilor: „Nu vreți sa știți ce a fost in mesageria mea”
10:01 - România condamnă cu fermitate atacul deliberat asupra vasului „Mercer Street” și își rezervă dreptul de a acționa în consecință. Ambasadorul Iranului, convocat de urgență la MAE
09:56 - Fost ministru al apărării din Republica Moldova, arestat pentru 30 de zile: Alexandru Pînzari e suspectat că ar fi comis infracțiuni ca șef al Inspectoratului General de Poliție
09:49 - O nouă multinațională vine în România. Compania a început deja să recruteze masiv
09:29 - Incendiu puternic la o hală de producție a polistirenului din Dâmbovița. A fost emisă avertizare Ro-Alert
09:29 - Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze