Traian Băsescu AVERTIZEAZĂ după şedinţa solemnă a Parlamentului: „Nu e un lucru uşor, sunt şi avantaje şi dezavantaje”

Traian Băsescu AVERTIZEAZĂ după şedinţa solemnă a Parlamentului: „Nu e un lucru uşor, sunt şi avantaje şi dezavantaje”

Traian Băsescu a precizat că reunificarea României cu Moldova trebuie să fie o decizie bilaterală şi nu lăsată „pe mâna propagandei”.

„Reunificarea nu trebuie lăsată pe mâna propagandei, pentru că propaganda, şi de o parte, şi de alta, va fi extrem de puternică. Trebuie decizii în cele două parlamente (n.r. – de la Bucureşti şi Chişinău), dar nu este o decizie uşoară, adică eu o promovez, că vreau să trezesc demnitatea românilor de pe ambele maluri ale Prutului uitându-se la modul cum România a pierdut 33.000 de kilometri pătraţi de teritoriu şi 3,5-4 milioane de cetăţeni, dar nu e un lucru uşor, sunt şi avantaje şi dezavantaje dintr-o unire. Gândiţi-vă numai câte probleme de negociere va ridica Transnistria, care trebuie negociată cu Moscova, care are trupe şi material militar, cu Kievul, că a fost deţinătoarea teritoriului în mod istoric, şi cu Bucureştiul, care vrea să se unească cu Republica Moldova. Trebuie finanţată diferenţa de salarii şi diferenţa de pensii şi ajutoarele sociale’, a declarat Băsescu, citat de Ştiripesurse.

De asemenea, fostul preşedinte a precizat că unul dintre avantajele reunificării ar fi că România are deveni una din primele trei naţiuni agricole ale Europei, iar prin creşterea populaţiei, ar fi obţinute mai multe mandate în Parlamentul European.