Traian Băsescu: Desființarea „Doi și-un sfert”, un act de fraternitate cu clanurile interlope. Dacian Cioloș n-a ținut cont nici de strategiile de securitate națională, nici de strategiile de apărare (VIDEO)

Traian Băsescu: Desființarea „Doi și-un sfert”, un act de fraternitate cu clanurile interlope. Dacian Cioloș n-a ținut cont nici de strategiile de securitate națională, nici de strategiile de apărare (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Traian Băsescu a afirmat că Dacian Cioloș „n-a ținut cont nici de strategiile de securitate națională, nici de strategiile de apărare” atunci când, din postura de premier, a desființat serviciul secret „Doi și-un sfert”. „Desființarea unei structuri, care printre altele viza sau era parte a sistemului prin care se supravegheau clanurile interlope, este un act de fraternitate cu clanurile interlope”, a spus fostul președinte, marți, în direct pe B1 TV, la o zi distanță de momentul în care îi cerea public liderului PLUS să se retragă din politică, acuzându-l că „a lăsat clanurile să își facă de cap peste tot în țara asta”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Traian Băsescu, despre desființarea „Doi și-un sfert” și implicațiile unui astfel de gest

„Desființarea unei structuri, care printre altele viza sau era parte a sistemului prin care se supravegheau clanurile interlope, este un act de fraternitate cu clanurile interlope. Din păcate, domnul Cioloș n-a ținut cont nici de strategiile de securitate națională, nici de strategiile de apărare. Dați-mi voie să vă dau două citate, ca să fie justificată revolta mea ”, a declarat Traian Băsescu, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.

Fostul președinte, actualmente eurodeputat și candidat al PMP la Primăria Capitalei, susține că se referea la Hotărârea CSAT nr. 62 din 2006, în care scria că „Strategia de Securitate Națională a României înscrie criminalitatea transfrontalieră organizată în cadrul principalelor riscuri și amenințări capabile să pună în pericol siguranța cetățeanului și securitatea națională a României”. Totodată, spune el, în Strategia Națională de Apărare a Țării era notat că, „criminalitatea organizată cu caracter național și transfrontalier a fost înscrisă în rândul principalelor riscuri și amenințări la adresa României”.

„Ei, prin Hotărârea CSAT, se stabileau instrumentele de luptă împotriva crimei organizate și a grupărilor de crimă organizată transfrontalieră, și astea erau serviciile de informații ale Ministerului de Interne, Serviciul Român de Informații, Poliție, Jandarmerie”, a explicat Traian Băsescu.

Întrebat dacă este de părere că, la acea vreme, Dacian Cioloș a fost sfătuit – fie din afara țării, fie din interiorul ei – să lupte împotriva a ceea ce Președinția desemnase ca fiind strategie anticorupție în România, fostul președinte a răspuns: „Nu știu, nu vreau să spun că a fost părtaș, adică mi-ar fi imposibil să cred că Cioloș a fost într-o grupare care a stabilit că ne încurcă structura asta și trebuie să o desființăm. Eu cred că el a fost sfătuit, a fost sfătuit prost și a desființat 2 și un sfertul care avea misiuni foarte importante. Dacă era cineva infiltrat în grupările de crimă organizată, ăsta era 2 și un sfertul, să știți. SRI era mai puțin infiltrat decât 2 și un sfert. De ce a fost desființat, n-am să înțeleg niciodată. În plus, odată cu dezicerea tuturor de protocoalele dintre Parchetul General și SRI, odată cu acel moment, SRI s-a retras – după părerea mea, nejustificat – din sarcina de supraveghere a clanurilor de crimă organizată, având în vedere că acestea au fost incluse în Strategia de Apărare Națională din 2010 în lista de amenințări la securitatea națională. Nu poate fi justificată retragerea SRI și desființarea lui 2 și un sfert din supravegherea clanurilor de crimă organizată”.