Traian Băsescu: România nu poate fi obligată să primească imigranți. Lecția pe care o primește astăzi Europa este lecția propriei ei nesăbuințe (VIDEO)

Traian Băsescu: România nu poate fi obligată să primească imigranți. Lecția pe care o primește astăzi Europa este lecția propriei ei nesăbuințe (VIDEO)
Foto: B1 TV

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat marți seară, că țara noastră nu poate fi obligată să primească imigranți, deoarece aceștia nu vor mai pleca de pe teritoriul României, ci chiar își vor aduce familile numeroase.

Totodată, fostul șef al statului a subliniat că această criză a imigranților reprezintă lecția pe care o primește Europa pentru propria ei nesăbuință.

”Răspunsul meu categoric este nu. Și România ar trebui să refuze să primească imigranți pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru acești oameni, pe de o parte.

Pe de altă parte, dacă cineva crede că a primi un număr de câteva mii de cetățeni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, vă pot spune că nu este o simplă chestiune de cazare. În momentul în care i-ai acceptat pe teritoriu tău trebuie să le asiguri educație, învățarea limbii române, sănătate, păstrarea culturii și a obiceiurilor. Iar chestiunea că vor fi cazați în România doar 2 ani trebuie să o uitați. Eu știu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din țările în care se află.

Vreau să știți că România a avertizat când Europa s-a grăbit sau unele țări din UE s-au grăbit să dea lovituri aeriene în Libia. România a spus în forurile cele mai înalte: nu distrugeți dictatura din Libia pentru că reversul va fi un haos, pentru că vom face un nou Irak acolo.

Cei care și-au asumat responsabilitatea de a transfera democrație europeană în țări ca Libia, Egipt, aceia trebuie să își asume acum efectele. Lecția pe care o primește astăzi Europa este lecția propriei ei nesăbuințe.

”Ne-am obișnuit să supradimensionăm capacitatea de securitate a statului. Dar pentru ceea ce suntem noi. Poate să ne dea UE, să ne dea oricâți bani, însă nu le poate asigura identitatea culturală a acestor oameni. România e o țară creștină. A-i primi nu înseamnă a le asigura cazarea. Trebuie să le dai dreptul de a se manifesta cultural, mai construim moschei, trebuie să le facem școli în limba lor. În momentul în care îți asumi acest lucru, îți asumi o list lungă de responsabilități. Noi nu reușim să integrăm romii de atâția ani, cum să reușim să îi integrăm pe aceștia. Vorbim despre șiiți și sunniți”, a declarat Traian Băsescu într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt”, difuzată la B1 TV și moderată de Cătălin Striblea și Sabin Orcan.

Întrebat dacă legislația Uniunii Europene ne permite să refuzăm primirea imigranților, fostul șef al statului a declarat că nimic nu ne poate obliga la o astfel de acțiune.

“Mai mult, legislația europeană aflată în vigoare spune că în astfel de situații imigrantul este trimis în locul pe unde a intrat în Europa și apoi repatriat. După părerea mea, România face un gest gratuit acceptând. Eu aș convoca ședința CSAT și aș cere consolidarea supravegherii frontierelor”, a mai spus fostul președinte.
Referior la ipoteza că în spatele acestei acțiuni s-ar afla Rusia, Băsescu a negat acest lucru.

„Nu Rusia finanțează sau comandă acest proces dramatic care implică sute de mii de oameni care suferă, o Europa care nu știe cum să reacționeze, dar Rusiei, cu singuranță, îi prinde bine. Unele state UE acceptă imigranți, altele nu și de aici dispute în interiorul UE. Suntem în situația să încălcăm propria noastră legislație. UE e tare atunci când își respectă propriile legi”, a mai adăugat acesta.