Traian Băsescu, sceptic înainte de votul de duminică: „Cred că Nicușor va ajunge primar” / „A nu participa la aceste alegeri mi s-a părut un non-combat”

Traian Băsescu, sceptic înainte de votul de duminică: „Cred că Nicușor va ajunge primar” / „A nu participa la aceste alegeri mi s-a părut un non-combat”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Traian Băsescu a subliniat că i s-a părut „mai important” să participe la o competiție corectă decât să își mențină „aura de invincibil”. Fostul președinte și primar general a explicat că o eventuală decizie de a nu participa la acest exercițiu electoral i s-ar fi părut „un non-combat”, ocazie cu care a vorbit și despre discuțiile pentru intrarea PMP în alianța formată de PNL și USR-PLUS pentru Capitală, intrare care nu avea să se mai concretizeze. „Cred că Nicușor va ajunge primar”, a mai spus Băsescu.

„Mi s-a părut mai important decât să-mi mențin aura de invincibil participarea la o competiție corectă. A nu participa la aceste alegeri mi s-a părut un non-combat, ca și cum am vândut meciul. După mintea unora trebuia să facem un non-combat”, a explicat Traian Băsescu, într-un interviu pentru HotNews.

Cât despre negocierile dintre PMP, PNL și USR-PLUS, eurodeputatul susține că încă „de la instalarea Guvernului înțelegerea a fost că la București vom participa într-o alianță care să-l susțină pe Nicușor Dan”.

„Dacă trebuie căutat un vinovat să se ducă la Orban și Barna și să-i întrebe de ce au refuzat în alianță un partid care are în București 10%. De la instalarea Guvernului înțelegerea a fost că la București vom participa într-o alianță care să-l susțină pe Nicușor Dan. Cu 7 zile înainte ne-au anunțat că nu mai vor. Pur și simplu a fost o respingere seacă, nu mai intrați în alianță. În condițiile în care noi i-am salvat după de la moțiunea de cenzură. Ieri când s-a pus problema 40%, PMP nu a fost de acord. Am fost partener loial. Acum să ne ceară să umblăm la ușile lui Nicușor, avem o traistă cu voturi, ia-le? Cred că Nicușor va ajunde primar”, a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu: Nu mai am șansa votului din 2000, acum bucureștenii vor mai multă politică

Fostul președinte a fost întrebat într-un interviu pentru Sportmedia.ro de ce riscă, intrând în cursă, să-și distrugă statutul de politician neînvins la bătăliile electorale uninominale la care a luat parte. Traian Băsescu a răspuns: „Foarte mulți m-au întrebat asta. Nu e un risc,știu care e rezultatul alegerilor, îl intuiesc, pentru că nu mai am șansa votului pe om din 2000.Acum bucureștenii vor mai multă politică, e polarizare pe votul politic. Decișansele mele sunt minime. Dar pot să câștig respect prezentându-mă ca un profesionist”.

„Cred că vor afla și liberalii, și USR cât sunt de importante. Dar alternativa la ceea ce ne-au oferit ei era ca PMP să nu-și pună candidat sau să-și pună un iepure. Nu poți să te dezonorezi într-o asemenea măsură. Asta au vrut ei să fie osatura candidaturilor dreptei? Ne-am conformat.Mi-ar fi fost mai rușine să împing partidul într-un non combat decât să pierd eventual competiția pentru Primărie”, a mai adăugat Traian Băsescu.