UBB anunță că Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al lui Lucian Bode și rectorul Academiei SRI, are interzis la condus doctorate timp de doi ani, după verdictul de plagiat pe care l-a primit liderul PNL

UBB anunță că Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al lui Lucian Bode și rectorul Academiei SRI, are interzis la condus doctorate timp de doi ani, după verdictul de plagiat pe care l-a primit liderul PNL
Foto: Inquam Photos / George Călin

Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, pentru care Comisia de etică a emis un verdict de plagiat, nu va mai coordona în următorii doi ani lucrări de doctorat la instituția de învățământ superior din Cluj-Napoca, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea Edupedu.ro. Adrian Ivan este și rector al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.

UBB anunță că Adrian Ivan are interzis la condus doctorate timp de doi ani

Decizia UBB vine în contextul în care Comisia de etică a constatat că Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne și secretar general al PNL, a plagiat în teza doctorat, iar lucrarea este „profund viciată”.

În răspunsul pentru Edupedu.ro, UBB susține că profesorul Adrian Ivan „a solicitat la rândul său acest lucru (n.r. – ca în următorii doi ani să nu îi mai fie alocate locuri de doctorat), motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor”.

Totodată, UBB a decis că și cursul predat de Adrian Ivan la școala doctorală a instituției va fi preluat de un alt profesor”.

„Pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații «Mihai Viteazu», cursul «Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice» a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023”, se arată în răspunsul UBB pentru Edupedu.ro.

Edupedu.ro a precizat că a întrebat Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB și despre eventuale măsuri în cazul prorectorului Dan Lazăr, unul dintre cei trei referenți care au scris referate de acceptare a tezei de doctorat semnate de Bode.

„I s-a solicitat profesorului Dan Lazăr să-și asume în viitor prezența în comisii doar pentru teze care sunt (sau au componente) în stricta sa specializare, pentru a se ușura identificarea posibilelor abateri de la etica și de la calitatea cercetării”, a răspuns UBB.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo