Ultimatumul lui Florin Cîțu pentru miniștri: „Mai au timp până la finalul acestei săptămâni, pentru prezentarea execuției bugetare”. Vești proaste pentru Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor

Ultimatumul lui Florin Cîțu pentru miniștri: „Mai au timp până la finalul acestei săptămâni, pentru prezentarea execuției bugetare. Vești proaste pentru Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîțu nu mai are răbdare. Așteaptă rapoartele miniștrilor până la finalul săptămmânii.

„Miniștrii trebuie să vină să prezinte execuția bugetară. Unii au prezentat-o, alții au dat câte un comunicat. Încă așteptăm execuția bugetară, la 6 luni de zile. Mai au timp până la finalul acestei săptămâni. Dacă nu, o prezint eu”, a declarat Cîțu, într-o conferință de presă.

În urma ședinței de guvern, Cîțu a declarat că la ministerele care nu au o execuție bugetară bună le pot fi ajustate sumele inițiale din buget, până la cea pe care nu au putut să o cheltuiască.

„Ieri am prezentat public că la acest moment, după 6 luni de zile, sunt 20 de miliarde de lei credite bugetare care nu au fost cheltuite – investiții, fonduri europene – de aceea am spus că nu sunt mulțumit de execuția bugetară. Și acest lucru se vede la aproape toate ministerele”, a precizat Cîțu.

Premierul a mai spus că nu poate lua în serios propunerile care vin de la ministere, de suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt sume consistente necheltuite.

„De aici încep cu rectificarea bugetară, de aici încep discuțiile. Suntem exact la buget cu tot felul de zvonuri aruncate în spațiul public. Nu, aici este realitatea și de aici pornim cu analiza rectificării bugetare. Trebuie să ținem cont ca deficitul bugetar trebuie să rămână al 16,7 la sută din PIB, sau mai mic”, a mai afirmat premierul.

Cîțu a precizat că la această rectificare bugetară vor fi alocate resurse spre mai multe ministere.

„Am vazut că au ieșit în spațiul public aceste informații pe care le-am dat doar președinților de partid dar ele au ieșit în spațiul public. Cine nu a cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicații foarte bune, pentru că nu putem să alocâm resurse și să le ținem acolo degeaba”, a mai transmis Cîțu.

Cătălin Drulă, în vizorul lui Florin Cîțu

Tema execuției bugetare nu sună bine pentru MT.

„La Ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuția bugetară, ca să începem așa. În Ministerul Finanțelor, acțiuni generale, avem cotizația la UE, ajutoare de stat, dobânzi. Îmi pare rău, eu anul trecut am încercat să explic și încă sunt colegi care spun că acolo sunt bani din fondul de rezervă”, a declarat Cîțu.

De asemenea, premierul și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa unui plan de restructurare la CFR Călători, care se află în subordinea Ministerului Transporturilor, condus de către Cătălin Drulă, de la USR-PLUS.

„În acest an, subvențiile la CFR sunt mai mari și rămân așa cum sunt (…)

Nu a fost prezentat un proiect de restructurare pentru CFR Călători”, a transmis Cîțu.

Tags: