Vasile Dîncu va participa la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

Vasile Dîncu va participa la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO
Vasile Dîncu: Statul vrea să recruteze 10.000 de militari voluntari. Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, va participa, în zilele de 16 și 17 februarie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care se va desfășura la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

Potrivit MApN, agenda evenimentului este deosebit de consistentă, în contextul evoluțiilor de securitate în relaţie cu spectrul unei acţiuni ofensive a Rusiei la adresa Ucrainei. Dezbaterile vor aborda, ca teme centrale, situația de securitate generată de comportamentul agresiv al Rusiei în vecinătatea flancului estic al NATO şi implicațiile pentru securitatea Euro-Atlantică, precum  şi  aspectele subsumate continuării procesului de adaptare a posturii de descurajare și apărare a Alianței la noile condiţii din plan securitar.

Reuniunea se va desfășura în formatul a cinci sesiuni de lucru.

Astfel, miercuri, 16 februarie, este planificată o reuniune în formatul Grupului de Planificare Nucleară/NPG, urmată de două reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic dedicate situației de securitate din Ucraina și a evoluțiilor pe palierul descurajării și apărării,  respectiv repartizării echitabile a responsabilităților, finanțării Alianței, viitorului Concept Strategic al NATO (NSC).

La eveniment vor participa și miniștrii din Georgia și Ucraina

Joi, 17 februarie, aliații vor avea o întâlnire cu partenerii din Georgia și Ucraina, context în care urmează să își exprime sprijinul politic pentru aceste două state aspirante, pe fondul înrăutățirii situației de securitate de la granițele Ucrainei, şi vor evalua eforturile acestora în domeniul apărării, în vederea întăririi cooperării practice cu cei doi parteneri, pe linia coordonatelor Agendei NATO 2030.

Ultima sesiune este dedicată consultărilor aprofundate cu partenerii consacrați, Finlanda şi Suedia, context în care vor fi abordate cooperarea şi  perspectiva de dezvoltare a parteneriatului strategic NATO-UE. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, este invitat să prezinte proiectul Busolei Strategice a UE în siajul eforturilor de asigurare a complementarității  cu abordările strategice la nivelul Alianţei pentru elaborarea Conceptului Strategic al NATO.

În marja Reuniunii, ministrul apărării naționale va participa la ceremonia de semnare a scrisorii de aderare a României la proiectul NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM), dezvoltat de Divizia de Investiții pentru Apărare a NATO (IS-DI).

Urmăriți B1TV.ro și pe