Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă: Criza trebuie văzută ca o oportunitate pentru întărirea capitalului românesc şi a firmelor româneşti

Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă: Criza trebuie văzută ca o oportunitate pentru întărirea capitalului românesc şi a firmelor româneşti

Bogdan Huţucă, vicepreşedinte al Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, a făcut un apel pentru sprijinirea firmelor româneşti, mai ales în contextul crizei financiare generate de epidemia de coronavirus. Potrivit acestuia, criza trebuie văzută ca o oportunitate pentru întărirea capitalului românesc şi a firmelor româneşti.

„Programele guvernului de susținere a mediului de afaceri trebuie să aibă ca scop întărirea capitalului românesc și consolidarea companiilor românești, care trebuie să fie competitive nu doar pe piața internă dar mai ales pe piața regională, europeană și globală”, atrage atenția liderul PNL Bogdan Huțucă.

Vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, liberalul Bogdan Huțucă susține promovarea firmelor românești

Potrivit lui Huțucă, primul scop al liberalilor a fost acela ca toate companiile românești, fie că vorbim de IMM-uri sau de companii mari, să-și păstreze liniile de producție, contractele și, cel mai important, să își păstreze angajații. A doua cea mai importantă prioritate pentru PNL-iști, înc ontextul crizei Covid-19, este aceea de a avea cât mai multe companii românești capabile să intre în competiție directă cu companii din alte țări, pe piața lor internă.

”În prezent avem mii de companii românești, cu capital românesc sau mixt, care furnizează produse finite de înaltă tehnologie în Uniunea Europeană, iar cele mai bune exemple vin din industria IT care livrează soft pentru aproape toate țările dezvoltate de pe planetă și din industria auto și producătoare de echipamente pentru mașini care livrează echipamente de înaltă calitate pentru industria de mașini din Franța și Germania”, afirmă vice-președinte comisie de Buget, Finanțe, Bănci.

Garanții pentru credite în valoare de 23 de miliarde de lei

Liderul liberal arată că susținerea firmelor românești este fundamentală deoarece de acestea depind sute de mii de locuri de muncă, milioane de familii și comunități întregi. EL a dat ca exemplu de program guvernamental garanțiile pentru credite în valoare de 23 de miliarde de lei, din care 15 miliarde pentru IMM-uri și 8 miliarde pentru marile companii.

„La modul ideal, aceste companii vor investi în următoarea perioadă în retehnologizare, în modernizarea liniilor de producție și în capital uman, și vor profita de această criză pentru a-și întări poziția pe piață în viitor. Tocmai de aceea Guvernul oferă garanții pentru credite în valoare de 23 de miliarde de lei (15 miliarde pentru IMM-uri și 8 miliarde pentru marile companii), urmând ca această sumă să crească dacă firmele românești vor avea nevoie de mai mulți bani”, spune Huțucă.

Liderul liberal vorbește și de una dintre vulnerabilitățile economiei românești, deficitul comercial, ce poate fi scăzut dacă vom avea o economie națională puternică.

„În ultimii 30 de ani, România a avut mereu o balanță comercială negativă, iar lucrurile au degenerat și mai mult în ultimii ani, pe măsură ce guvernele socialiste s-au împrumutat miliarde de euro pentru a susține consumul. Politicile liberale trebuie să vizeze în primul rând o creștere a productivității și a producției locale, astfel încât aceasta să acopere cererea din ce în ce mai mare de pe piață. Cel mai bun exemplu în ultimele luni este decizia Guvernului de a susține producția locală de măști medicinale, de bicocide și de alte materiale și substanțe necesare în lupta cu noul virus chinezesc. Exact aceste politici trebuie extinse și către alte zone ale economiei”, arată Huțucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:56 - INS: Inflația a urcat la 5,11% în noiembrie. Mărfurile alimentare și cele nealimentare sau scumpit cu peste 5%, iar serviciile cu peste 7%
09:36 - Incendiu la un liceu din Suceava, din cauza unei țigări aruncate pe jos: „Am simțit miros de fum și am văzut focul”
09:33 - Dosarul 10 august se îndreaptă cu pași repezi spre prescrierea faptelor: Jandarmii acuzați de violențe ar putea scăpa nepedepsiți
09:30 - Reacția lui Dan Negru la știrea falsă că a decedat: „Când ‘am murit’ prima dată la știri, mama a plâns toată ziua. Apoi, la următoarele mele ‘morți’, s-a obișnuit” (FOTO)
09:09 - Zelenski: Nu lăsați să se depună praful pe sistemele de rachete Patriot. Donald Tusk spune că negocierile de pace ar putea să înceapă iarna aceasta
08:58 - Un elev de 12 ani din Bihor a fost agresat fizic de profesorul de matematică: „I-a tras trei palme unuia dintre băieţi care a sunat mai lung sonerie”
08:50 - IPS Teodosie recunoaște că nu are voie să se implice în politică, dar spune că nu se poate abține. Articolul de presă pentru care va fi cercetat iar de către Sfântul Sinod
08:37 - ONU: Traficul de persoane a crescut brusc, după ce scăzuse în timpul pandemiei: 38% din victime sunt copii
08:30 - Președintele SUA, Joe Biden, este îngrijorat de politica economică anunțată de succesorul său, Donald Trump: „Cred că această abordare este o enormă eroare”
08:15 - Zeci de angajați ai Primăriei Iași își vor pierde locurile de muncă. Motivul