Victor Costache, ministrul Sănătății: „Infecția cu coronavirus, doar o viroză respiratorie” / „Un vaccin probabil că va fi dezvoltat în cam un an de zile” (VIDEO)

Victor Costache, ministrul Sănătății: „Infecția cu coronavirus, doar o viroză respiratorie” / „Un vaccin probabil că va fi dezvoltat în cam un an de zile” (VIDEO)

Infecția cu coronavirus are, în 82-85% din cazuri, o formă ușoară spre moderată, fiind practic doar o viroză respiratorie, a afirmat Victor Costache, ministrul interimar Sănătății, joi seară, în direct pe B1 TV, în emisiunea „Dosar de politician” moderată de Silviu Mănăstire.

„Este foarte important de precizat că această infecție cu coronavirus, în 82-85% cazuri, are o formă ușoară spre moderată. Este doar o viroză respiratorie”, a declarat demnitarul.

Declarația sa vine la o zi distanță de momentul în care el însuși anunța public că un tânăr din Gorj a fost diagnosticat cu coronavirus. Întrebat joi seară dacă este 100% sigur că bărbatul este infectat cu Covid-19, Victor Costache a răspuns: „Avem confirmarea de 100%. Este vorba de un test foarte fiabil, cu foarte puține rezultate fals-negative”.

Ministrul Sănătății spune că a fost informat despre acest caz miercuri seară, în jurul orei 22.30, printr-un apel telefonic din partea lui Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„Evident, toată structura noastră a intrat în alertă și, la 11, ne-am întâlnit cu toții. Evident, scenariul pe care îl anticipasem și pe care îl prevăzusem în săptămânile anterioare la apariția unui astfel de caz s-a activat. Echipele noastre s-au deplasat și pacientul a fost adus la Matei Balș cu o izoletă specială și cu un transport special. A ajuns la Matei Balș în jurul orei 7.00 dimineața și, de atunci, este în izolare”, a adăugat Costache.

Întrebat dacă și în cazul tânărului forma bolii este tot una „ușoară spre moderată”, ministrul a explicat: „Tânărul este asimptomatic, foarte puțin simptomatic. Are o ușoară laringită. Pentru a fi mai clar, are o ușoară roșeață în gât. Evident, rămâne în izolare la Matei Balș timp de 14 zile și i se acordă tratament simptomatic – împotriva durerii, anti-inflamator dacă trebuie, este hidratat. Deocamdată, pentru acest virus nu există vaccin. Un vaccin probabil că va fi dezvoltat în cam un an de zile. Pentru a pune un vaccin pe piață este nevoie de trialuri-studii multicentrice randomizate. Este vorba despre siguranța pacientului în primul rând, deci nu se aventurează nimeni”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“