Victor Ponta, despre votul de la Consiliul JAI privind imigranții: A fost o greșeală că am votat alături de Ungaria și Slovacia împotriva restului UE (VIDEO)

Victor Ponta, despre votul de la Consiliul JAI privind imigranții: A fost o greșeală că am votat alături de Ungaria și Slovacia împotriva restului UE (VIDEO)

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că refugiații nu reprezintă în acest moment niciun pericol pentru țara noastră și că trebuie să fim solidari cu Europa în soluționarea acestei probleme.

De asemenea, șeful Executivului a subliniat că votul României de la Consiliul JAI  de a nu avea cote obligatorii a fost corect, însă faptul că am votat împotriva celorlalte țări ale UE a fost o greșeală.

Vreau să spun trei concluzii. În primul rând, România nu se află sub niciun fel de presiune. Cifrele numărului de persoane intrate, a cererilor de azil fiind comparabile cu cele din anii trecuți.

Trebuie să ne îndeplinim toate obligațiile la nivel european și internațional. Nu doar să aplicăm deciziile de la consiliul JAI, ci să avem în continuare un rol active, constructive în dezbaterea pe plan European. Cred că a fost corect să susținem principiul de a nu avea cote obligatorii însă cred că a fost o greșeală că am votat alături de Ungaria și Slovacia împotriva restului UE și cred că din acest moment trebuie să avem o poziție europeană, constructivă și solidară cu celelalte țări ale Uniunii.

De asemenea, precizez că obligația societății românești, nu doar a instituțiilor publice, este de a acorda ajutor în primă instanță, dar mai departe de a ajuta la integrarea în societate, prin accesul la sănătate, educație, locuri de muncă, documente, pentru cei care dobândesc statutul de refugiat””, a spus Ponta.

Din punct de vedere politic, România va sprijini eforturile UE și SUA privind soluționarea conflictului din Siria și sprijinul pentru reconstrucția acestuia. Milioanele de cetățeni sirieni care s-au refugiat în alte țări pot avea un viitor, și își doresc un viitor, în țara lor”, a concluzionat primul-ministru.

Ponta: România a greșit că a votat alături de Ungaria și Slovacia la Consiliul JAI