Victor Ponta va merge în SUA luna viitoare: Premierul se va întâlni cu vicepreşedintele american Joe Biden

Victor Ponta va merge în SUA luna viitoare: Premierul se va întâlni cu vicepreşedintele american Joe Biden

Premierul Victor Ponta merge la Casa Albă. Potrivit jurnaliştilor de la Gândul, primul ministru se va întâlni cu vicepreşedintele american Joe Biden. Vizita oficială în Statele unite este programată pentru 20 octombrie. Cei doi oficiali vor discuta despre scutul anti-rachetă de la Deveselu, derularea investiţiilor americane în România, dar şi despre explorarea şi exploatarea gazelor de şist de către americanii de la Chevron.

Cea mai importantă întâlnire negociată până în prezent de staful primului ministru este cea cu Joe Biden. Vicepreşedintele american este, la Washington, principalul responsabil de programul scutului antirachetă care va fi instalat pe teritoriul României, la Deveselu. Pe lângă acest subiect, cei doi oficiali vor discuta şi despre un subiect mai vechi, rămas restant, cel legat de includerea României în Programul Visa Waiver. Asta după ce foştii ambasadori ai SUA la Bucureşti au cerut Congresului Statelor Unite, printr-un editorial publicat în Washington Post, să relaxeze condiţiile de acordare a vizelor pentru cetăţenii români, dar şi pentru polonezi, croaţi şi bulgari.

Cel care i-a deschis premierului Victor Ponta uşa de la Casa Albă este fostul ambasador al Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, rechemat în decembrie anul trecut de administraţia americană după încheierea mandatului. Cel puţin asta susţin surse citate de jurnaliştii de la Gândul. Potrivit aceloraşi surse, Victor Ponta şi-ar fi pregătit această vizită încă de anul trecut când l-a numit pe generalul american în retragere Wesley Clark, la rândul său lobbyist şi prieten vechi cu Gitenstein, consilierul său onorific. Clark este implicat în explorarea şi exploatarea rezervelor de gaze de şist în mai multe ţări şi se numără printre susţinătorii declaraţi ai exploatării zăcământului de aur de la Roşia Montană. De altfel, pe agenda discuţiilor dintre Victor Ponta şi vicerpeşedintele american Joe Biden se va afla şi subiectul legat de exploatarea şi explorarea gazelor de şist de către Chevron, Ponta devenind în ultimele luni un susţinător deschis al acestor demersuri.

Potrivit unor surse citate de jurnaliştii de la Gândul, diplomaţii MAE implicaţi în tratativele cu Statele Unite ar fi încercat fără succes însă să-i faciliteze lui Victor Ponta şi o întrevedere cu Barack Obama. Ponta va avea însă întâlniri la nivelul Congresului şi fa participa la un forum cu oameni de afaceri.