Violeta Alexandru, despre majorarea alocațiilor: Până la 1 august vom lua o decizie. Trebuie să ținem cont de posibilităţile pe care le are bugetul

Violeta Alexandru, despre majorarea alocațiilor: Până la 1 august vom lua o decizie. Trebuie să ținem cont de posibilităţile pe care le are bugetul
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, sâmbătă, că Guvernul va lua până la 1 august o decizie privind majorarea alocațiilor pentru copii. Aceasta a insistat că decizia CCR prin care a fost declarată neconstituțională amânarea dublării alocațiilor nu este opțională, ci o obligație. Pe de altă parte, guvernanții trebuie să țină cont de posibilitățile pe care le are bugetul de stat.Alexandru a mai precizat că majorarea pensiilor va depinde, de asemenea, de disponibilitățile bugetare și de încasările de până acum. Ministrul liberal s-a plâns apoi că PSD trimite tot felul de proiecte care presupun cheltuieli mari, deși este conștient că acei bani nu există. Și premierul Ludovic Orban i-a acuzat de mai multe ori pe social-democrați că sunt niște populiști.

Decizia privind creșterea alocațiilor, luată până la 1 august, anunță ministrul Muncii

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunțat că, până la 1 august, Guvernul Orban va lua o decizie în ceea ce privește majorarea alocațiilor pentru copii. Ministrul liberal a precizat că decizia Curții Constituționale privind dublarea alocațiilor este o obligație, nu o opțiune. De de altă parte, trebuie ținut cont și de posibilitățile pe care le are bugetul României de a susține o astfel de măsură atât acum, cât și în anii următori.

„Până la 1 august Guvernul va lua o decizie privind punerea în aplicare a deciziei CCR. Suntem pregătiţi să luăm această decizie în concordanță cu posibilităţile pe care le are bugetul pentru susţinerea, atât în perioada următoare, cât şi în anii următori”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a insistat că „decizia Curţii Constituţionale nu e o opţiune, ci o obligaţie”.

Violeta Alexandru, despre majorarea pensiilor

Aceasta a mai afirmat că va fi luată o decizie în privința creșterii alocațiilor și pensiilor în baza situației privind încasărilela buget, așa cum va fi ea prezentată de Ministerul Finanțelor.

„Suntem conştienţi de necesitatea de a creşte pensiile, dar o decizie legată de procent va fi luată pe baza evaluării pe care Ministerul Finanţelor o va prezenta foarte curând”, a repetat ministrul liberal.

Anterior, colegul ei de la Finanțe, Florin Cîțu, a dat asigurări că Guvenrul va crește pensiile, deși traversăm cea mai mare criză din ultima sută de ani: „În primul rând că n-a mai existat o criză dublă: în sănătate și economică. E mai rău decât în criza economică din 1929. Nu s-au oprit niciodată economiile așa cum s-au oprit acum. (…) În aceste condiții, noi, totuși, vom reuși să creștem pensiile”.

Ministrul liberal al Muncii: PSD trimite proiecte care nu pot fi susținute de buget și e conștient de asta

Alexandru s-a plâns apoi că primește aproape zilnic proiecte de la PSD care vizează diverse cheltuieli pe care bugetul nu le permite. Asta o duce la concluzia că social-democrații au o strategie coordonată în acest sens: „PSD trimite, cel puţin Ministerului Muncii, aproape zilnic proiecte din Parlament de dublare, de triplare, de patru, de cinci ori a mai multor tipuri de cheltuieli, fără să indice sursa bugetară, conştient că aceste propuneri sunt populiste şi că nu pot avea toate corespondent în posibilităţile bugetare”.

Anterior, și Ludovic Orban i-a acuzat pe social-democrați că și-au făcut un scop din a lansa tot felul de proiecte ce presupun cheltuieli mari, conștienți fiind că nu există banii necesari. Premierul s-a mai plâns că, pe lângă situația economică grea pe care au moștenit-o de la vechea guvernare social-democrată și pe lângă epidemia de coronavirus, se mai confruntă și cu „populismul promovat sistematic de majoritatea parlamentară a PSD”.

40% e o țintă de neatins, a mai spus Orban, la începutul acestei luni.

Ultima oră
07:21 - Nicușor Dan, despre situația căldurii în București: Primăria va subvenționa în continuare gigacaloria
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)