Viraj al Bruxelles-ului către China: după recentele declarații ale lui Borell, Charles Michel anunță azi o întâlnire cu Xi Jinping

Viraj al Bruxelles-ului către China: după recentele declarații ale lui Borell, Charles Michel anunță azi o întâlnire cu Xi Jinping
Sursa Foto: Hepta/Dario Pignatelli

La doar o zi după ce Înaltul Reprezentat pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a pledat deschis în Parlamentul European pentru o politică diferită de SUA, de apropiere față de China, astăzi, Președintele Consiliului European, Charles Michel anunță că va efectua, la 1 decembrie, o vizită la Beijing pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping.

Întâlnirea are loc în urma discuției strategice privind relațiile dintre Uniunea Europeană și China, desfășurată cu prilejul întâlnirii șefilor de stat sau de guvern din luna octombrie:

”Pe fondul unui mediu geopolitic și economic tensionat, vizita reprezintă o ocazie oportună pentru UE și China de a se implica. Liderii UE și chinezi vor discuta despre provocările globale, precum și despre subiecte de interes comun”, se precizează într-un comunicat.

Și Borell vrea o apropiere a UE față de Beijing (VIDEO)

Înaltul Reprezentat pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, consideră că UE trebuie să negocieze cu China pentru a-și apăra interesele.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European privind relațiile UE-China.

În context, oficialul european a subliniat totuși că Republica Chineză nu a condamnat încă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei „dar a stabilit linii roșii clare și este din ce în ce mai preocupată de consecințele globale”: „Linii roșii în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare și, în Bali [la G20], a transmis, de asemenea, un mesaj clar cu privire la consecințele globale și la îngrijorarea pe care o au în legătură cu acestea”.

„În același timp, nu este un secret faptul că noi și China avem un sistem politic diferit, că avem o viziune diferită asupra democrației și drepturilor omului, că urmărim modele diferite de guvernanță și că avem o viziune diferită asupra multilateralismului. Dar aceste diferențe nu ar trebui să ne împiedice și nu ne împiedică să colaborăm”, a  adăugat Josep Borrell.

Bruxelles-ul vrea unitate în relația cu China

Liderii europeni au convenit asupra importanței fundamentale a unității în relația UE-China: „fără unitate, ne vom pierde atât credibilitatea, cât și influența, atât față de China, cât și la nivel global.

De aceea este atât de important ca, în abordarea noastră față de China, să încercăm să obținem o sinteză a diferitelor puncte de vedere și să păstrăm o unitate puternică” a afirmat oficialul în discursul său.

Borell: „Canalele de comunicare trebuie să fie deschise cu Beijingul”

„Canalele de comunicare trebuie să fie deschise cu Beijingul. Nici măcar americanii nu cer decuplarea economiilor lor(…) Dar, cu siguranță, problemele legate de drepturile omului vor ocupa un loc important pe agenda noastră. Trebuie să ne actualizăm politica față de China în lumina celor mai recente evoluții și, în special, a declarației foarte importante a SUA din 07 octombrie privind reducerea drastică a accesului Chinei la tehnologia americană în domeniul semiconductorilor. Aceasta este o decizie care trebuie luată în considerare.

Bătălia tehnologică va fi absolut fundamentală pentru viitorul nostru imediat. Semiconductorii sunt, într-adevăr, cea mai fundamentală problemă tehnologică a concurenței economice din secolul 21″ a mai afirmat Borell.

Borell în PE: „SUA sunt cel mai important aliat al nostru, dar, în unele cazuri, nu vom fi în aceeași abordare față de China”

Borell a declarat deschis pentru o politică diferită în Uniunea Europeană, de apropiere față de China:

„Trebuie să dezvoltăm, de asemenea, un dialog cu alte țări care se află într-o situație similară cu cea a noastră – mă gândesc în special la Japonia. Trebuie să menținem un dialog cu Statele Unite iar acest dialog UE-SUA va avea loc săptămâna viitoare. Secretarul general al Serviciului European pentru acțiune externă, Stefano Sannino, și echipa mea se vor deplasa la Washington pentru a avea acest dialog politic la nivel înalt cu privire la China.

Statele Unite sunt cel mai important aliat al nostru, dar, în unele cazuri, nu vom fi în aceeași poziție sau în aceeași abordare față de China.

Desigur, trebuie să lucrăm împreună pentru că ceea ce se va întâmpla în relațiile noastre cu China va marca acest secol.” a subliniat Înaltul Oficial Eurpean.

Urmăriți B1TV.ro și pe