Virgil Popescu, după decizia americanilor de a ne ajuta cu bani pentru reactoarele modulare: Biden a confirmat că relaţiile dintre România şi SUA sunt foarte strânse

Virgil Popescu, după decizia americanilor de a ne ajuta cu bani pentru reactoarele modulare: Biden a confirmat că relaţiile dintre România şi SUA sunt foarte strânse
Foto: Virgil Popescu / Facebook

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a salutat decizia Statelor Unite de a aloca României 14 milioane de dolari pentru reactoarele modulare. Investițiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar și pentru întreaga economie, a explicat Popescu. Vor fi create locuri muncă și vom avea energie curată, nepoluantă, la prețuri accesibile, a mai explicat ministrul. Decizia SUA a fost salutată și de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă.

„La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA, președintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse”, a mai transmis Virgil Popescu.

SUA, bani pentru reactoarele modulare din România. Reacția ministrului Popescu

Virgil Popescu a amintit că americanii au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în țara noastră pentru realizarea unui studiu amănunțit, care a durat 18 luni. Astfel, a fost identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Fosta termocentrală de la Doicești „va primi o nouă viață, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doicești prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunității și acces la energie curata și sigură, fără poluare”.

„Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investițiile pe care le facem”, a scris Popescu într-o postare pe Facebook, în care le-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis și premierului Nicolae Ciucă pentru implicarea în acest proiect.

„Investițiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar și pentru întreaga economie. Totodată, aș dori să dau asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranță populatiei și atenția cuvenită mediului”, a dat asigurări ministrul Energiei.

Ce implicații are programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici

„Statele Unite sunt implicate în cel mai complex și avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane dolari și peste 2 milioane ore de muncă. Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume. În același timp, și în România vor fi urmate toate procedurile de autorizare și reglementare aplicabile”, a mai scris Virgil Popescu.

Ministrul a mai susținut că avem experiență de peste 25 ani în operare, la cele mai înalte standarde de siguranță, a celor două reactoare de la Cernavodă, iar acum avem „oportunitatea de valorifica această experiență și a ne implica într-un proiect solid, care va asigura României energie curată la prețuri accesibile, dezvoltare pentru comunitatea locală, locuri de muncă, formarea unei noi generații de ingineri și poziționarea României ca un centru regional de pregătire a viitorilor operatori, dar și ca hub pentru producția și asamblarea de componente”.

Urmăriți B1TV.ro și pe