SUA anunță că vor aloca României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare. Reacția lui Klaus Iohannis

SUA anunță că vor aloca României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare. Reacția lui Klaus Iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

Statele Unite au anunțat duminică, în cadrul Summitului G7, că vor oferi României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare. Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia, printr-un mesaj pe Twitter. „Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic” dintre cele două țări, a punctat Iohannis.

SUA oferă României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare

„Guvernul SUA, împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, OR), vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de Front-End Engineering and Design în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel.

Bazându-se pe eforturile Guvernului american, inclusiv pe sprijinul din partea Comerțului și pe asistența tehnică din partea statului și a USTDA, investiția va mobiliza un efort de mai multe miliarde de dolari și va pune în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat.

De asemenea, investiția este menită să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând cele mai înalte standarde de siguranță”, a transmis Casa Albă.

Reacția lui Iohannis la anunțul americanilor

„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele SUA, de 14 milioane de dolari, pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România.

Asigurarea securității energetice e un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”