Senatorul PNL Vlad Mircea Pufu, membru în Comisia pentru Cultură și Media din Senat, a explicat că televiziunea publică trebuie reformată, nu desființată, pentru că „nu poți pune lacăt locului unde s-a născut România modernă”. „Televiziunea lui Amza, lui Toma Caragiu și a atâtor generații întregi de oameni care și-au pus amprenta pe fibra acestei națiuni trebuie să rămână în picioare”, a subliniat liberalul.
„Câteva considerații personale despre reforma TVR. Pentru că televiziunea publică se poate doar reforma și nu desființa, așa cum am auzit cateva puncte de vedere, zilele acestea.Nu poți pune lacăt locului unde s-a născut România modernă. Dacă nu ar fi existat, astăzi nu mai eram în UE și în NATO. Televiziunea lui Amza, lui Toma Caragiu și a atâtor generații întregi de oameni care și-au pus amprenta pe fibra acestei națiuni trebuie să rămână în picioare. Istoria nu se poate transfera!Avem tot la îndemână pentru a-i reda demnitatea și a o ajuta să recâștige încrederea telespectatorilor: voința, posibilitatea de a legifera, știința de a o face credibilă din nou”, a scris Vlad Mircea Pufu, pe Facebook.
În calitate de membru al Comisiei pentru Cultură și Media din Senat, senatorul liberal și-a detaliat punctul de vedere, punctând că, după plecarea actualei conduceri, urmează delegarea unui management interimar pe o perioadă scurtă, cu două obiective: asigurarea bunei funcționări și pregătirea necesară pentru organizarea unui concurs de proiecte deschis și transparent în vederea recrutării unui management cu experiență în industria audiovizualului.
„Consensul în abordarea direcției pe care dorim să o dăm televiziunii naționale este deosebit de important . Revin și întreb: ce fel de produs media ne dorim? Cele două targeturi sunt pe un total contrasens. Nu poți, într-o intersecție, să o iei și la stânga, și la dreapta!”, a afirmat Vlad Mircea Pufu.
Demnitarul a explicat că, dacă se dorește o televiziune al cărui principal să fie audiența, atunci, da, ca televiziune comercială, „concurentă directă cu celelalte televiziuni comerciale.
„Cum am avut Garcea, vom avea și Vulpița!”, spune liberalul.
În schimb, dacă se dorește televiziune națională, cu rol educativ-cultural în societatea românească, „atunci se va pune un accent mult mai pregnant pe publicistică, producții proprii, documentare, etc”, a mai declarat Vlad Mircea Pufu, adăugând că „ne demonstreazăzilnic canalele de nișătematice, cât de urmărite sunt producțiile abordate cu fantezie jurnalistică”.
„În situația aceasta, nu mai este chiar atât de important ratingul în aprecierea prestației managementului, ci calitatea conținutului. TVR are forța, oamenii, logistica necesare pentru a reveni la statutul său public”, a explicat el.
În paralel, mai spune Vlad Mircea Pufu, este necesară constituirea unei subcomisii parlamentare reunite, cu membri din cadrul celor două comisii de Artă, Media și Cultură. Potrivit demnitarului, scopul subcomisiei ar trebui să aibă ca finalitate elaborarea unui raport, într-un termen rezonabil, cu trei puncte de analiză:
„Concluziile raportului vor reprezenta un prim punct de plecare în angajarea sarcinilor pentru viitoarea conducere a televiziunii publice. În maximum 4 ani, TVR trebuie să devină Naționala audiovizualului românesc, să își recâștige prestanța și autoritatea pierdute în ultimii ani!”, a conchis Vlad Mircea Pufu.
Publicată de Vlad Mircea Pufu peJoi, 7 ianuarie 2021