Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea

Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele - Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Campania de vaccinare anti-COVID-19 e un eșec în România, a declarat Vlad Voiculescu, președintele USR PLUS București. De altfel, fostul ministru al Sănătății i-a acuzat de mai multe ori pe premierul Florin Cîțu, colonelul Valeriu Gheorghiță și CNCAV, precum și pe secretarul de stat Andrei Baciu (PNL), care au în directă răspundere campania de imunizare, de eșecul acesteia.

Voiculescu a vorbit apoi despre aspectele care i-au descurajat pe oameni să se vaccineze: faptul că ”esențialii” au sărit rândul și s-a vaccinat înaintea bătrânilor și bolnavilor, lucru pe care l-a demonstrat cu date când era ministru, și faptul că premierul Florin Cîțu (dar și președintele Klaus Iohannis) s-au grăbit să vorbească despre succesul campaniei de vaccinare și să anunțe sfârșitul pandemiei și ”marea relaxare”.

Vlad Voiculescu, despre campania de vaccinare anti-COVID-19

„Campania de vaccinare este, din punctul meu de vedere, nimic altceva decât un eșec, cu probleme pe care de altfel le-am semnalat de la începutul anului și au fost discutate parțial în spațiul public. Pe de o parte, prioritizarea esențialilor, în defavoarea celor care aveau cea mai mare nevoie atunci și acum și anume cei bătrâni și bolnavi. Și mai mult decât atât, un concurs întru relaxare, atunci când vaccinarea deja vedeam că încetinește, în luna aprilie, dar era la un ritm care, continuat măcar pentru o lună-două, ne-ar fi adus într-o situație mult mai bună decât astăzi. Or acea grabă a autorităților de a veni cu măsuri de relaxare chiar mai repede decât premierul anunțase, vă amintiți că la începutul anului vorbeam de relaxările de la 1 iunie și apoi președintele a venit și a spus 15 mai, ei, acele câteva săptămâni după data de 15 mai ar fi făcut o diferență”, a declarat Vlad Voiculescu, pentru RFI.

Fostul ministru a insistat că era și e nevoie de mesaje de responsabilizare, nu de discursuri despre cum „vaccinarea e un succes” și „am învins pandemia”, când e evident că acces lucru nu s-a întâmplat.

Voiculescu, despre vaccinarea anti-COVID a unor bugetari

Liderul USR PLUS a mai afirmat că anumite categorii de bugetari ce refuză vaccinul anti-COVID-19, care e gratuit, ar trebui să se testeze regulat și pe banii lor: „ca noi toți să plătim testarea pentru anumite categorii de personal nu mi se pare firesc”.

„Cu siguranță, trebuie să găsim o soluție ca mersul la spital sau la școală să nu devină o acțiune extrem de periculoasă. Or dacă oamenilor li se face frică să meargă la spital (…), asta nu este în regulă. Și atunci soluțiile pe care le avem la îndemână sunt limitate. Pe de o parte, poți să te asiguri că nu există oameni infectați și asta ai putea s-o faci prin certificatul verde, dar cu anumite limitări și se pune problema bineînțeles cine plătește testarea. Or ca noi toți să plătim testarea pentru anumite categorii de personal nu mi se pare firesc, nu e rezonabil ca toți românii să plătească, pentru că asta înseamnă, să cheltuiești din bani publici, să testezi din bani publici, să plătească pentru refuzul cuiva de a se vaccina”, a mai afirmat Vlad Voiculescu, pentru RFI.