„Voiau să spun că Omicron este mai rău decât s-a dovedit”. Medicul sud-african care a descoperit tulpina acuză mai mulți politicieni europeni de presiuni

„Voiau să spun că Omicron este mai rău decât s-a dovedit”. Medicul sud-african care a descoperit tulpina acuză mai mulți politicieni europeni de presiuni

Medicul sud-african care a descoperit tulpina Omicron a dezvăluit că a fost „presată” să descrie varianta ca fiind mai periculoasă decât este în realitate, conform publicației DailyMail.

Dr. Angelique Coetzee a fost unul dintre primii cercetători care au raportat noua variantă în noiembrie anul trecut, când a declarat că provoacă simptome „ușoare” celor din țara ei.

Cu toate acestea, ea susține că i s-a spus de către mai mulți oameni de știință și politicieni din întreaga lume că descrierea ei este greșită.

„Vă rog să nu transmiteți că este o boală ușoară”

„Din cauza tuturor mutațiilor Covid, toți acești oameni de știință și politicieni care nu sunt din Africa de Sud m-au contactat spunându-mi că am greșit când am vorbit, că este o boală gravă… îmi spuneau că nu am idee despre ce vorbesc”, a spus Dr. Coetzee pentru The Daily Telegraph.

„Au existat o mulțime de presiuni din partea oamenilor de știință și politicienilor europeni care spuneau- „Vă rog să nu transmiteți că este o boală ușoară”, a continuat aceasta.

Medicul a transmis în continuare, în ciuda presiunilor, că din observațiile ei, cei care au contractat varianta în Africa de Sud au experimentat simptome mult mai ușoare în comparație cu tulpina Delta și adesea au avut doar dureri în gât și oboseală.

„Mă acuză că mint, că am minimizat efectele Omicron… în mintea lor este imposibil ca o boală cu mai mult de 38 de mutații să fie ușoară”, a spus ea.

S-a dovedit că avea dreptate

Dr. Coetzee, care este și președintele Asociației Medicale din Africa de Sud, a spus că Omicron a fost mai greu de îndurat pentru cei nevaccinați, dar, trăgând linie, a fost ușor de suportat pentru majoritatea celor care l-au contractat.

Ea a declarat că nu poate înțelege de ce politicienii nu au ascultat-o, în ciuda faptului că ea a văzut primele efectele.

Ofițerul șef de Sănătate din New South Wales (Australia), Kerry Chant, a făcut ecou declarațiilor doctorului Coetzee atunci când statul a observat o creștere a cazurilor de Omicron.

Ea a spus că atât pe baza dovezilor din străinătate, precum și din Australia, spitalizările cauzate de tulpina Omicron au fost mult mai puțin frecvente decât cele cauzate de tulpina Delta.

„Acest lucru indică faptul că infecția cu Omicron este probabil mai ușoară decât infecția cu Delta, riscul de spitalizare fiind cu aproximativ 60% până la 80% mai mic al celor infectați cu noua tulpină, față de cei care au fost infectați cu Delta”, a spus Dr. Chant în decembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe