Black Lives Matter. Naomi Osaka s-a retras din semifinalele unui turneu WTA în semn de protest față de împușcarea lui Jacob Blake

Black Lives Matter. Naomi Osaka s-a retras din semifinalele unui turneu WTA în semn de protest față de împușcarea lui Jacob Blake
Foto: Facebook / Naomi Osaka

Tenismena Naomi Osaka, locul 10 WTA şi cap de serie numărul 4, s-a retras, miercuri, din semifinalele turneului WTA de la Cincinnati, în semn de protest faţă de violenţele poliţiei americane asupra persoanelor afro-americane. În urma acestei decizii, turneul, atât cel masculin, cât şi cel feminin, a fost suspendat, iar partidele au fost reprogramate, deocamdată, pentru vineri.

Black Lives Matter. Naomi Osaka a refuzat să mai joace la Cincinnati, în semn de protest față de împușcarea lui Jacob Blake

Jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka a refuzat să dispute, miercuri, partida cu belgianca Elise Mertens din semifinalele Western&Southern Open, în semn de protest faţă de violenţele poliţiei americane, informează AFP, potrivit GSP.ro

Ulterior, sportiva de culoare și-a motivat gestul într-o postare pe Twitter.

„Înainte de a fi sportivă, sunt o femeie de culoare. Şi ca o femeie de culoare simt că există lucruri mult mai importante care au nevoie de atenţie imediată, decât să se uite cineva la mine jucând tenis. Nu mă aştept să se întâmple ceva drastic cu mine pentru că nu joc, dar, dacă pot începe o discuţie într-un sport alb majoritar, consider că este un pas în direcţia corectă”, a scris ea pe reţele de socializare.

De asemenea, organizatorii au racționat după gestului lui Osaka.

„Ca sport, tenisul adoptă o poziţie colectivă împotriva inegalităţii rasiale şi a nedreptăţii sociale, care din nou a fost aruncată în prim-plan în Statele Unite. USTA, ATP Tour şi WTA au decis să recunoască acest moment la timp, oprind meciurile turneului Western&Southern Open de joi, 27 august. Partidele se vor relua vineri, 28 august”, au reacţionat organizatorii.

Protestele violente au reizbucnit în SUA, după uciderea lui Jacob Blake

Protestele violenteau reizbucnit în statul american Wisconsin, după ce poliția a împușcat, duminică, de 7 ori, un bărbat de culoare.Indentificat ca fiind Jacob Blake, victimaa supraviețuit rafalei de gloanțe și se află în spital, unde medicii au reușit să îi salveze viața.

Ca și în cazul uciderii lui George Floyd, în luna mai a acestui an,momentul în care Blake a fost pus la pământ,a fost surprins pe camerele de supraveghere și a ajuns pe internet, stârnind revoltă.

Împușcarea lui Jacob Blake

În filmarea greu de privit, care circulă pe internet, se vede cum Blake ocoleşte un vehicul SUV, în timp ce doi ofiţeri cu armele la vedere îl urmăresc îndeaproape. Unul din ofiţeri pare să prindă cămaşa lui Blake în momentul în care acesta deschide portiera mașinii sale, pentru a intra,după care ofiţerii trag mai multe focuri în spatele său.

Avocatul familiei Blake şi a altor afro-americani împuşcaţi de poliţişti, a declarat că cei trei fiibărbatului, în vârstă de 3, 5 şi 8 ani, se aflau în maşină în timp ce tatăl lor a fost împuşcat, iar incidentul s-a petrecut la petrecereaaniversarăfiului cel mare.

„Familia doreşte ca aceşti oameni să fie aduși în fața legii, iar cel care l-a împuşcat să fie pedepsit. Crunt este și faptul căcei trei fii ai săi au asistat la prăbușirea tatălui lor după ce au fost ciuruitde gloanțe.Acțiunile lor iresponsabile, imprudente și inumane aproape au costatviața unui om”a declarat avocatul.

Potrivit autorităților, polițiștii au intervenit să calmeze spiritele, după ce a fost reclamată o ceartă aprinsă,înaintea producerii împuşcării, în timp ce ziarul local Kenosha News a citat martori oculari care spun că Blake încerca să pună capăt unui conflict între două femei.